top of page

Vukics Ferenc: 88 %-os vagy kisebb véroxigénszint esetén rögtön fordulj orvoshoz – előzd meg a bajt!

A járvány frontjában harcoló orvosok folyton arra panaszkodnak, hogy a betegek túl későn kerülnek hozzájuk és ilyenkor már valójában tehetetlenek. Azt gondolná az ember, hogy ez az állítás talán igaz lehet az első hónapokra, de előbb-utóbb elterjednek azok az egyszerű módszerek, amelyek elősegíthetik, hogy ne legyen ez így.


Talán ők is segíthettek volna egy olyan lakossági tájékoztató összeállításában, amely a betegség súlyos lefolyásának megelőzésével kapcsolatos legfontosabb információkat foglalta volna össze.

Húsz hónappal ezelőtt a barátaimmal a Covid-19 járvánnyal kapcsolatos legtöbb információhoz egy, a szingapúri Egészségügyi Minisztérium (MOH) által kibocsátott lakossági tájékoztató elolvasása után jutottunk. Ezt már akkor kiosztották a lakosság között. Így tájékoztatták a lakosságot a vírus tulajdonságairól, a lehetséges megelőzési módszerekről és a szükséges óvintézkedésekről.

Az ott szereplő javaslatok és megállapítások többsége még most sem jutott el a magyar lakossághoz! Ők is felhívták a figyelmet arra, hogy a lakosság szerezzen be pulzoximétert (véroxigénszint mérőt).

Az elmúlt napokban négy ismerősöm is felhívott, hogy megköszönje: annak idején felhívtam a figyelmét az eszköz használatának jelentőségére, mert házastársának, szüleinek ez az eszköz már idejében jelezte, hogy valami komoly baj kezdődött el, és még a komoly szervkárosodások előtt fordultak orvoshoz. Úgy gondoltam, itt az ideje, hogy még egyszer felhívjam rá a figyelmet.

Bár a koronavírus megjelenése óta úgy tűnhet, mintha elsősorban az ilyen akut fertőzések miatt lenne szükségünk pulzoximéterre, általában ezt a készüléket olyan betegek használják, akiknél a szaturáció visszaesése miatt rendszeres véroxigénszint mérést ír elő szakorvosuk. (Az oxigénszaturáció a hemoglobin oxigénnel való telítettségének mértéke százalékban.)

A Covid-19 fertőzéssel kapcsolatban egy amerikai tanulmány növelte meg ennek az orvosi eszköznek a népszerűségét, mely azt állítja, hogy a koronavírus fertőzés korai szakaszában az oxigénszaturáció akár a 80 százalékos érték alá is csökkenhet, miközben az érintett ezen kívül akár tünetmentes is lehet. Így a betegség korai detektálására (felfedezésére) javasolták a pulzoximétert.

Azóta ez a megközelítés Európában erős kritikai visszhangot kapott (szerintem szándékos elbizonytalanítás volt a dologban), de sajnos a gyakorlat az amerikai kutatók állítását igazolja.
A legtöbb ilyen készülék az artériás hemoglobin (SpO2) oxigéntelítettsége és a pulzusszám mérésére szolgál, és felnőttek és gyermekek egyaránt használhatják. A pulzoximéternek több típusa van. A legelterjedtebb egy viszonylag kicsi, csipeszszerűen kialakított készülék, amely a vér oxigénszintje mellett a pulzust is méri. Leggyakrabban a kéz valamelyik ujjára csíptetik fel, szükség esetén pedig a lábujjra és a fülcimpára is rögzíthető. A szakemberek általában ezt ajánlják otthoni használatra – pár ezer forintért már beszerezhető, kezelése pedig nagyon egyszerű –, de klinikai környezetben (sürgősségi osztályokon, kórházakban, orvosi rendelőkben) is alkalmazzák. Létezik még kézi és asztali pulzoximéter is, amelyek viszont a fentebb említett változatnál bonyolultabbak: több adatot mutatnak, nem véletlen, hogy az asztali pulzoximéter például leginkább kórházi felhasználásra készül.
Fontos, hogy a mérést teljes nyugalomban végezzük, mert az artériás oxigénkoncentráció megváltozása terhelés, mozgás vagy munka közben teljesen normális jelenség.

Az oxigén telítettség maximális értéke 100% (azaz nincs olyan, hogy a szaturáció 105%). A szervezet 98%-os véroxigén-tartalom mellett képes az optimális működésre. Fiatalok és sportolók esetében általában 97-99%-os értéket mérhetünk. Ha az érték 96-100% közötti szintet mutat, akkor egészséges vagy, azaz az véroxigén szint normál érték körül van. Megnyugodhatsz, teendőd nincs. Az egyre magasabb életkor, a dohányzás és a szennyezett városi levegő mindig néhány százalékkal csökkenteni fogja az elméletileg lehetséges értéket.

Egy liter vér két deciliter oxigén szállítására képes. Ha percenként egy liter oxigén nem jut be a szervezetbe, akkor annak az életfunkciók garantáltan kárát látják. Ilyenkor ugyanis a sejtek arra törekednek, hogy valamilyen új energiaforrás után nézzenek, vagyis cukrot kezdenek lebontani. Mivel ezt oxigén hiányában teszik, így olyan anyagok halmozódnak fel a szervezetben, melyek felborítják az anyagcserét. A folyamat során egészségtelen sejtek jönnek létre, melyek nem képesek a fertőzésekkel szembeni védekezésre.

A 90-95% közötti érték arra hívja a figyelmet, hogy csökken az oxigénellátás. Egyeztess a háziorvosoddal egy általános szív-tüdő kivizsgálást. Nem kell rohanni, de érdemes mostanában. Persze, ha másfél éve nem veszik fel a telefont, akkor nehéz lesz.

88% vagy alacsonyabb értéknél haladéktalanul fordulj orvoshoz (estleges koronavírus fertőzés miatt) vagy amennyiben ismert betegség okozza, akkor a kezelőorvossal megbeszéltek szerint megkezdheted az oxigén adagolást.

Legfontosabb szerveinken mutatkozik meg leginkább, ha oxigénhiányos állapotban vagyunk. A koncentrációs zavart sokan ismerik, de az ásítozás vagy az ebéd utáni aluszékonyság is hasonló tüneteket produkál. A látásunkon is megérezzük a problémát, ugyanis gyakorivá válik a szemkáprázás. A szív a pulzusszámot megemeli, ám ennek ellenére is nehezünkre esik a fizikai teljesítmény.

A koronavírusos betegeknél azt is megfigyelték, hogy az alacsony véroxigénszint mellett megnő a légzés gyakorisága. A gyakorlat azt mutatja, hogy 30-32 lélegzetvétel/perc már komoly problémákat jelezhet előre.

A vese munkáján szintén meglátszik a problémás helyzet. Az éjszakai gyakori vizelési inger, valamint a végtagok fázása is tipikus tünetnek bizonyulnak. A keringő vérmennyiség 20-22%-a a vesékbe jut, hiszen annak fontos szerepe van a méregtelenítésben és a vérnyomás-szabályozásban is.

Mindegyik pulzoximéter azonos mérési elvet alkalmaz és közel azonos pontosságú véroxigénszint mérést biztosít. Otthoni használatra általában a 10-20 ezer forint közötti tartományban található eszközök teljesen megfelelnek. Az 50 ezer forintnál drágább készüléknek olyan többletfunkciókat kínálnak, amelyek főképp orvosok számára jelentenek segítséget, otthoni használatban csak súlyos (magáról gondoskodni nem tudó) beteg ápolás során van jelentősége, azaz otthonra általában nem érdemes klinikai készüléket venni. Otthoni használatra az ujjra csiptethető és esetleg – ha riasztás funkcióra szükség van – a kézi készülékeket javasolják.

Nagyjából elfogadható minőségű mérőeszközöket lehet találni 8-20 ezer forint között. A cégek 1-3 nap alatt kiszállítják, de meg tudjuk venni a patikákban is. Ott kb. a kétszeresét kell fizetnünk ugyanazért a típusért, mint az internetes kiskereskedelemben. A gyakorlat azt mutatja, hogy jó, ha van otthon tartalék elem, mert az ördög nem alszik…

A friss levegőn történő testmozgás, az egészséges táplálkozás, és a dohányzás mellőzése már önmagában sokat segíthet a szervezet oxigénnel való ellátottságában.

Nem csak figyelni, hanem ismerni is érdemes szervezeted működését, így jó eséllyel észre is veszed a hétköznapi rohanásban azt, ha valami gond van.

 

Irodalom:

255 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page