VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Vukics Ferenc: A 2022-es választás lesz a liberális kapitalizmus végstádiuma hazánkban


Jön a szervezett kapitalizmus és az adósságunió…

A 2022-es magyarországi országgyűlési választás a rendszerváltás óta eltelt időszak kilencedik általános parlamenti választása lesz Magyarországon. A pontos dátumot a köztársasági elnök fogja kitűzni a jövő év elején. Az idei évben a közvéleménykutató cégek nagyon szorgalmasan szállítják a felméréseiket, amelyek szerint az ellenzéknek csak a közös ellenzéki lista esetén van lehetősége a győzelemre. A Civitas tanulmánya szerint a kormánypártok előnye nyolc, míg a Publicus felmérése szerint az ellenzék előnye tíz százalék pont.

Abban egyetértenek, hogy az ellenzéki pártok külön indulása esetén negyedik alkalommal is esély lehet arra, hogy újabb kétharmadhoz közeli eredmény születik. A különféle politikai beállítódás jól látszik a kutatók eredményein, s ez azt mutatja, hogy a közvéleménykutatás módszertanát továbbra is mindenki a saját meglátása szerint alakítja. Természetesen elképzelhető (ha nem teljesen tökkelütöttek), hogy léteznek valós tudományos alapossággal készült kutatások is, amelyeket a valósággal való súlyos egyezésük miatt inkább megtartanak maguknak. Egy, a logikát nem száműző világban az is elképzelhető lenne, hogy stratégiájukat és taktikájukat ezen valósághoz közelítő kutatások alapján gondolják újra. Az ellenzék tanácsadói szerint a 2022-es választás lesz az ellenzék utolsó esélye. Ha zsinórban a negyedik választást is elbukják, ráadásul összefogással, akkor a továbbiakban nem marad semmilyen politikai innovációs lehetőség a számukra.

A közösségben gondolkodó emberek számára már évek óta világossá vált, hogy a klasszikus jobb és baloldali elveket valló pártok száma nemcsak Magyarországon, de a világon is kö