VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Vukics Ferenc: Amerika felszerelte a tálibokat, és újabb háborúba taszíthatja a térséget
Az Egyesült Államok Afganisztánból való katasztrofális kivonulását követően a tálibok a közösségi médiában egyre-másra jelentetik meg azokat a felvételeket, ahol a harcosaik a legmodernebb amerikai felszerelésben pompáznak, a legmodernebb helikopterekkel repülnek, és azt is, ahogy átfestik a zsákmányolt harcjárműveken a felségjelzéseket. Az amerikai és az európai médiában a „szakértők” most arról próbálják az újságírókat meggyőzni, hogy nem probléma ennek az óriási mennyiségű modern harcanyagnak az elvesztése, mivel a tálibok úgysem tudják majd használni a számukra ismeretlen technológiát.

Erről az a komikus jelenetsor jutott eszembe, amikor a kilencvenes évek elején Franciaországban járva vendéglátóink szabályos módszertani foglalkozást akartak nekünk tartani az angol WC használatából. Hiába mondtuk nekik, hogy nálunk is pont ugyanilyeneket használunk, nem nagyon hittek nekünk. Csak akkor nyugodtak meg, amikor az alagsorban hónapok óta rosszul működő másik WC-t a velem lakó magyar útitársam kb. két perc alatt megjavította.

A tálibok pózolását az új eszközökkel az amerikaiak egyszerű propagandafogásnak tartják. A The Washington Postnak nyilatkozva a „szakértők” megjegyezték, hogy bár a tálibok új fegyverarzenálja komoly szimbolikus jelentést hordoz, de a modern technika nagy részét a Talibán valószínűleg soha sem fogja tudni használni, mert tagjai nincsenek felkészítve az eszközök kezelésére, és a hozzá tartozó logisztikát sem fogják majd tudni szakszerűen működtetni.

Joseph Dempsey, a londoni Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének kutatási elemzője azt mondta, hogy a Talibánnak a technológiai összetettség miatt nagyon nagy problémát fog okozni, hogy az amerikai repülőgépeket, helikoptereket karbantartsa vagy üzemeltesse.

A múlt héten Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó elis