top of page

Vukics Ferenc: Elmarad a háborúVolodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik közeli szövetségese azt állította, hogy az orosz behatolás esélye azon a napon, amelyet számos sajtóorgánum jósol, a nullához közeli, ráadásul néhány órával azelőtt, hogy az orosz fegyveres erők bejelentették, hogy megkezdik a kivonulást a közeli Fehéroroszországból. David Arakhamia, a kijevi parlament „Nép szolgája” frakciójának vezetője a Pravo Na Vlady ukrán talkshow-ban hétfőn beszédében kétségbe vonta, hogy orosz invázió fenyeget.

„A 2021 tavaszi eszkaláció idején 220 000 orosz katona és felszerelés összpontosult Ukrajna határai körül – ami elméletileg elegendő lett volna egy nagy támadáshoz” – magyarázta. „Most Oroszországnak csak 123 000 katonája van az ukrán határon, ami csaknem fele a tavaszi létszámnak.”

Azt azonban nem zárta ki, hogy Moszkva egy-két hónapon belül a térségbe vezényelheti az offenzívához szükséges számú katonát.

„Katonai szempontból, a sajtó által sugallt teljes körű támadás lehetetlen… Hírszerzésünk nem látja annak jelét, hogy az oroszok közvetlenül támadásra készülnének”. A tisztviselő azt mondta, hogy „99,9%-ban biztos abban, hogy semmi sem fog történni” február 16-án.

A Der Spiegel német hírügynökség pénteken azt állította, hogy az amerikai hírszerző ügynökség, a CIA és az amerikai hadsereg figyelmeztette Berlint és más NATO-tagállamokat, hogy Moszkva támadásra készül február 16-án. Washington hírszerzésére hivatkozva a The Sun brit bulvárlap kedden közzétett egy jelentést, amely szerint az orosz csapatok szerdán a hajnali órákban „rakétacsapásokkal és 200 000 katonával” indítják az inváziót.

A Kreml többször is kitartott amellett, hogy nem tervez támadást, és „hisztéria” szításáért a nyugati médiát okolta.

Az ukrán Nemzetbiztonsági Tanács titkára, Alekszej Danilov a múlt hónapban kijelentette, hogy nem osztja a Nyugatról keltett „pánik” érzését, amely szerinte az adott országok „geopolitikai és belpolitikai” problémáival függ inkább össze, mint a valósággal.

A magyar sajtóban tegnap megjelent egy hír, amely Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tegnap esti, Facebookon közzétett beszédjére reflektálva azt írja, hogy a politikus „háborús szózatot” intézett népéhez és „munkaszüneti napot” hirdetett szerdára, az orosz támadás várható napjára. A cikk, melyet több vezető magyar portál is átvett, szándékos félreértelmezésen alapult, és a CIA információs műveleteinek része volt.

A híradás nagyobb feszültség illúzióját keltette, mint ami valójában tapasztalható volt. A magyar sajtóban fellelhető hírekkel ellentétben Zelenszkij nem mondta azt, hogy „munkaszüneti napot rendel el,” hogy „fellobogózza és felkészíti az országot a harcra.”

Zelenszkij elnök hetek óta aligha állítja, vagy utal arra, hogy holnap biztosan háború lesz,

mert az ukrán elnök hetek óta arról beszél, hogy az orosz támadás veszélye nem annyira közeli, mint ahogy azt az Egyesült Államok véli.

Az Egyesült Államok kormánya olyannyira komolyan gondolta az orosz támadás lehetőségét, hogy az elmúlt hetekben leépítették az ukrán fővárosban, Kijevben működő követségüket és arra szólították fel az országban tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy azonnal távozzanak. Hasonlóan járt el több Amerika-szövetséges ország is: többek közt Nagy-Britannia, Ausztrália, Új-Zéland, Lettország, Észtország, Dánia, Hollandia, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek is.

A nyugati sajtó hisztériakeltése arra elég volt, hogy a 425 fős ukrán parlament tagjaiból közel négyszázan a tegnapi napon elhagyták az országot. Érdemes vizsgálódni a távozók nevei között, mivel döntő többségben olyan személyekről van szó, akik csak néhány éve rendelkeznek ukrán állampolgársággal.

 

Forrás:


369 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page