top of page

Vukics Ferenc: Szivárognak a hivatalos válaszok a magyar médiából II. – A Szputnyik – Janssen kérdés

A cikksorozat előző elemének bevezetése (aki olvasta, nyugodtan ugorja át):


Az elmúlt másfél évben ezer szálon próbáltuk elérni, hogy a világjárvánnyal kapcsolatos kérdéseinkre választ kapjunk. Sajnos azt láttuk, hogy a magyar sajtó képviselői képtelenek voltak olyan kérdéseket feltenni a magyar hatóságoknak, amelyekből kitűnt volna, hogy az adott kérdező legalább minimális tájékozottsággal vagy lényeglátó képességgel rendelkezik. persze ez a „komikus tökkelütöttség” lehet szándékosan generált jelenség is. Természetesen nem adtuk fel és minden lehetőséget megragadtunk annak érdekében, hogy valami módon válaszokat csikarjunk ki orvosokból, járványügyi szakemberekből, az engedélyezési hatóságoktól.

Hat héttel ezelőtt egy 15 kérdésből álló csomagot továbbítottunk politikai szereplőkön keresztül az illetékes hatóságokhoz, amelyet az elégtelen válaszok miatt egy kicsivel nagyobb lobbival megtámogatva a múlt héten megismételtük. A kérdések egy része természetesen az idő múlásával elavulttá válik majd, de többségük még mindig alkalmas arra, hogy elősegítse, hogy tisztábban lássunk a járvány eseményeivel kapcsolatban

A második beadványunk úgy látszik célba talált, mert két nappal később már elkezdtek szivárogni a hírek a fősodratú médiából az adott kérdésekre. Eddig a kutya sem foglalkozott vele, most nagyon fontosak lettek. A válaszokat természetesen soha sem mi fogjuk kapni. Mi nem vagyunk részei ennek az erkölcsi immunrendszert pusztító rendszernek, nem vagyunk bennfentesek és megbízhatóak. Ha nem is vesznek bennünket emberszámba, attól még fontos minden erőlködésünk. Előbb-utóbb célba érünk. Dolgozunk itt a nyilvánosság előtt és a háttérben is. Ahogy Karácsony Sándor mondaná: „nem félnünk a valóság nevelő erejétől”.

Új sorozatunkkal a háttérben zajló munkánkat szeretnénk bemutatni. Közölni fogjuk a kérdést és a hatóságok válaszait és az ebből levont következtetéseinket is.

A 10. kérdésünk így szólt: Tervezik-e Rusvai Miklós felelősségrevonását azzal kapcsolatban, hogy két különböző adenovírust tartalmazó oltóanyag egymást követő beadására biztatta az embereket és az oltóorvosokat?


Ezzel magyaráztuk a kérdést:


„Rusvai szerint akik Szputnyikot kaptak első és második oltásként, és olyan országba utaznának, ahol nem fogadják el az orosz vakcinát, azoknak érdemes harmadikként a Janssent beadatniuk, annak ellenére, hogy ugyancsak vektorvakcinaként kisebb lehet a hatékonysága, és emiatt az NNK sem kifejezetten ajánlja .Állítólag többen kértek már tanácsot Rusvai Miklóstól külföldi tartózkodás miatt azok közül, akik Szputnyikot kaptak első két oltásként. A virológus szerint az ő számukra nem megoldás, ha Pfizert vagy Modernát kapnak, mert az érvényes vakcinaútlevélhez két dózisra lenne szükség ezekből, a Szputnyikot pedig a legtöbb helyen (csak a neomarxista országokban) nem fogadják el. Számukra a Janssen vakcinát javasolja a szakember, hiszen ez egydózisú vakcinaként feljogosít az utazásra, ugyanakkor ez a Szputnyikkal oltottak számára nem tartozik az ajánlott oltások közé az NNK ajánlása alapján – hívta fel a figyelmet. Mivel azonban – mondja Rusvai – az érintetteknek nem extra immunitásra, hanem az utazáshoz szükséges papírra van elsősorban szükségük, alkalmas lehet számukra.”


Falus Ferenc immunológus és Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyezési szakember szerint akik az orosz vakcinára Janssent kérnek, azok lehet, hogy hibát követnek el. Falus Ferenc szerint:


„Mind a Szputnyik, mind a Janssen vektorvakcina, ráadásul mindkettő ugyanazt az adenovírust tartalmazza. Ez azt jelenti, hogy a két adag orosz oltóanyag által keletkezett immunválasz semlegesíti a harmadikként beadott Janssent, vagyis ez a kombináció kifejezetten hátráltatja a védelem kialakulását. Semmiképp sem ajánlom, komoly gondokhoz vezethet."


Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő a közösségi oldalán a következőket írta a harmadik oltásról:


"Vizsgáljuk meg a dolgot: a harmadik oltás hazai protokollja immár nem zárja ki az azonos vektorvakcinákkal való (azaz homológ) újraoltást. Ez vonatkozik az AstraZeneca, a Janssen és a Sputnik oltásra is (ez utóbbinál harmadik oltásként az első, Ad26 komponenst adják). Tehát nem arról van szó, hogy továbbra is félni kell az egyazon adenovírus vektor elleni immunreakció miatti hatáscsökkenéstől, mert már vannak vizsgálati adatok arra, hogy a harmadik oltások elfogadható immunválaszt generálnak. Mivel a Janssen is Ad26 adenovírust használ vektorként, csakúgy, mint a Sputnik V első komponense, és a Janssen újraoltás igazoltan működik (lásd https://www.medrxiv.org/.../2021.08.25.21262569v1.full...), logikusan várható, hogy Sputnik V-re ráoltva is működik. Viszont ez nincs bizonyítva.

Amúgy folynak vizsgálatok a Sputnik+AstraZeneca és a Sputnik+CanSinoBio vektorvírus kombinációkkal is, de Janssenről mint kombinációs partnerről még nem volt hír. Ámde felvethető, hogy egyelőre más kombinációkról sincs adat, különös tekintettel a Sinopharm harmadik oltásként való alkalmazására, de a Janssen más vakcinákkal való kombója is igazolatlan. Úgyhogy a helyzet zavaros. Ugyanis a hazai protokoll részben némileg már igazolt, részben igazolatlan kombinációk elegye. Azt levezetni ennek alapján szakmailag, hogy miért éppen a Sputnik+Janssen kombináció nem adható, NEM lehet. Csak egyetlen oka lehetne egy csak bizonyítékokra alapozott protokollban: a bizonyíték hiánya."

A válasz a Portfólió cikkében:

„Senki ne kérjen Janssen vakcinát harmadik oltásnak, ha korábban Szputnyikot vagy AstraZenecát kapott – mondja Jakab Ferenc virológus. A vektorvakcinákkal és azok esetleges keverésével foglalkozott riportjában az RTL Klub csütörtök esti híradója. Idézik Kásler Miklós emberi erőforrások minisztert, aki a héten tartott bizottsági meghallgatásán azt mondta, hogy senkinek ne legyen kétsége, Európában is el fogják fogadni az orosz Szputnyik vakcinát. Konkrétumot azonban nem tudott ígérni a több százezer érintett magyarnak. Nem véletlen, hogy sok érintett, aki az EMA által nem jóváhagyott orosz vakcinát vette fel első két oltásnak, Janssen-vakcinát szeretne harmadik oltásként, mivel azt elfogadják a nyugati államok beutazáskor. Ezt mindenhol elismerik, és mivel egydózisú, azonnal jár rá az európai oltási igazolvány.

Azok után került a figyelem középpontjába a napokban ismét a Szputnyik–Janssen oltáskeverés, hogy Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerda reggel elárulta: a két orosz vakcina után a szintén vektorvakcina technológiával előállított Janssen típusú védőoltást vette fel (hasonlóan egyébként Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez). Pedig az NNK korábban kiadott ajánlása ezt az oltáskombinációt még nem javasolta. Olyannyira nagy visszhangja lett a vallomásának, hogy a Semmelweis Egyetem külön közleményt is kiadott az ügyben még szerdán.

Szerdai cikkünkben ezek után összegyűjtöttük, hogy a tudományos érvek miért szólnak a két oltás keverése ellen.

Ezek után szólalt meg Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont, Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője csütörtökön a Kossuth Rádió reggeli műsorában. Az RTL összefoglalója szerint azt nyilatkozta: szeretném kihangsúlyozni még egyszer nagyon erősen: aki két vektor típusú oltást kapott, két Szputnyikot vagy két AstraZenecát, ne kérjen Janssent, és ne kérjen a harmadik oltásra vektor típusút.

A professzor elismerte ugyan, hogy nincs semmi bizonyíték arra, hogy nem hatékony a kombináció, ez tény, de a jelenlegi ismereteink szerint az immunrendszerünk is elkezd védekezni a vektorvírussal szemben, és a harmadik oltás hatékonysága a töredéke lehet. Azt is hozzátette, hogy a fiatalok esetében ennél még az is jobb, ha a kínai Sinopharm vakcinát kérik harmadik oltásnak.”


Miután a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az illetékes minisztérium még nem közölte, hogy egyetértenek-e Jakab Ferenccel, ezért még következtetéseket nem tudunk levonni.


 

Kapcsodó írásunk:


 

408 megtekintés

Comentários


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page