VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Zacsek Gyula: Egy kajakos az olimpiától visszalépett, a szememben feljebb lépett
Tegnap délután olvasgattam a NSO (Nemzeti Sport Online) híreit. Egy magyar kajakos visszalépett az olimpiától, mert nem volt hajlandó beoltatni magát covid ellen. „Hatalmas áldozat!”, gondoltam. Szokásomtól eltérően meg kívántam nézni a hozzászólásokat, véleményeket, ezért ráklikkeltem a megfelelő gombra.

Ez a kép jelent meg.Tehát „Ez a cikk zárolt”. Vélemény, hozzászólás nem írható, nem olvasható. A szerkesztők így döntöttek a sajtó- és véleményszabadság legnagyobb dicsőségére.

Holott nagyon is közérdekű és kibeszélést kívánó dolog, hogy Schmid Julia vajon miért dönthetett így, s az emberek mit gondolnak erről és arról is, hogy ezt a döntést az utazás elött egy héttel hozta meg a Magyar Olimpiai Bizottság.

Az olimpiai részvétel elérhetősége minden sportoló számára élete nagy álma és sikere, hosszú évek, évtizedek hatalmas munkája, lemondások sora áll mögötte. Most pedig olyan helyzetbe hozták, hogy egy köztudottan kísérleti szer felvételét szabták neki az olimpián való részvétele feltételéül. Milyen jogon? Hogyan merészel ugyancsak köztudottan megbízhatatlan vakcinák bekapására kényszeríteni bárki is olyan egészséges embereket, akiknek lételemük a testük épsége, lehető legtökéletesebb működése? Érdekes, az ellen nem volt senkinek érdemi kifogása, hogy a német válogatott focicsapatot az EB előtt azért nem kívánták beoltatni, nehogy a teljesítményük rovására menjen. De egy olimpikont lehet zsarolni a kötelezőnek nyilvánított oltatással!

Bevallom, személyes okokból is érzékeny vagyok az effélékre. Hasonlóan „politikamentes" sportkörnyezetben vonultattak be engem 1967-ben a mátraházi olimpiai táborból mint evezős olimpiait kerettagot – és Mexico helyett stílszerűen egy Duna menti városba, Pozsonyba vittek harckocsival 88 napra, mint megszálló katonát...

Sokfelé (pl. a Mandineren) gyalázzák most Schmid Juliát a tettéért. Jó tisztában lenni azzal, hogy a hatalom az egész világon azért engedi meg magának az önkényeskedést, mert covid dolgában szemlátomást számosabban vannak az engedelmeskedő túllihegők. De ettől én még hadd jelentsem ki a világ füle hallatára: Schmid Julia mostantól nemcsak egy nagy sportember a szememben, hanem egy öntudatos, bátor személyiség is.

Az Olimpia már régen nem az amatőr sportról szól. Kemény üzletté vált. A tokiói lesz a XXXII-ik. Ez arról lesz nevezetes, hogy ez lesz az első alkalom, amin egészséges sportoló Magyarországról nem vehetett részt. De minden sportoló védetten vett részt a „zártkapus játékokon”.

Lipiczky Ágnes NSO-n megjelenő „Minden idők legdrágább nyári olimpiájának már nem örülnek Ázsiában” című írásában az olvasható, hogy „A Magyar Olimpiai Bizottság a kockázatot minimalizálandó döntést hozott: csak oltott, illetve a víruson átesett sportolókat utaztat a játékokra. Magyarország 173 sportolóval és ami az olimpia szempontjából ezúttal nagyon is fontos tényező, védetten lesz jelen Tokióban.

A kérdés csupán az, hogy kik és mitől fogják védeni a magyar olimpikonokat, mert a különböző vakcinák ha védettséget adnának, akkor a gyártók felelősséget vállalnának a termékeikért. Köztudott, hogy nem vállaltak!

Ugyanebben a cikkben egyéb érdekességek is találhatók, amik talán értelmezhetővé teszik a védettség tartalmát, mint például a következő idézet: „...a hírek szerint az óvszer automaták tartalmát csak a távozásukkor kapják meg a versenyzők. Ez kevésbé megrázó számukra, mint az a protokoll, amelyet május végén tett közzé a szervezőbizottság: a sportolóknak a játékok előtt alá kell írniuk egy nyilatkozatot arról, tudomásul veszik, hogy egészségügyi kockázatokat, akár halált is okozó fertőzéssel találkozhatnak a játékokon. Mintha háborús övezetbe érkeznének...

Úgy tűnik, az olimpián azért maradt valami az amatörizmusból: a szexverseny. Test a testtel közvetlenül! Mint az olimpiák hajnalán. Igaz, a pandémiára való tekintettel a védekezési eszközt a játékok idejére doppingszernek nyilvánították, és azt „csak a távozásukkor kapják meg a versenyzők”, az úticsomagjaikban. De mindenki nyugodjon meg az itthon maradottak körében, a magyar sportolókat ez nem érinti, mert ők minden ellen védetten utaznak!


132 megtekintés
MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek