top of page

2006 – A TERROR NAPJAI filmen és „képregényben” – Gaudi-Nagy Tamás kulcsszerepe (fontos kiegészítés)

 



A minap ezzel a címmel ismertettünk itt, a Szilaj Csikón egy történelmi fontosságú filmet: 2006 – A TERROR NAPJAI (filmen és „képregényben”, Budaházy rendezésében, Kollár Tibor ny. bányász tanúságtételével)


Mivel az általunk használt szerkesztési felület csak a youtube-os változat beékelését engedte meg, ebből dolgoztunk és ezt is tettük közzé olvasóink számára.

 


S emiatt is nem közöltünk néhány olyan fontos részletet, amelyek pedig nagyon hozzá tartoznak a film megszületésének körülményeihez. Ennél a változatnál ugyanis teljesen hiányzik a stáblista, ezért csak a film alá utólag odabiggyesztett szövegből tudtunk gazdálkodni, s ebből bizony nagyon lényeges információk maradtak ki. Ezért aztán azt javasoljuk tisztelt Olvasóinknak, hogy az alábbi képre (vagy az alatta lévő elérhetőségre) kattintva szenteljenek figyelmet a csorbítatlan rendezői változatnak, és ne is csak a 6., hanem mindjárt az 1. résztől kezdve.




(A Turul TV megosztása)


E sorozat minden filmjének végén ott a teljes stáblista, amelyen ott látható annak a kulcsszereplőnek a neve is, aki nélkül ez a film nem jöhetett volna létre. Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat (NJSZ) ügyvezetője volt az, aki a Vérbe fojtott szabadság c. kiállításhoz kezdeményezte a film elkészítését. Jogi szakértőként  végig  részt vett az elkészítésében, minden résznél rendelkezésre bocsátotta a vonatkozó jogi dokumentumokat. A legtöbb interjúalany a saját, ill. az NJSZ más ügyvédeinek ügyfele volt, az ő felkutatásukban és felkészítésében is részt vett, s mint szakértő több részben maga is megszólalt. Sokat dolgozott a film népszerűsítésén is, kihasználva a nemzeti sajtó köreiben való ismertségét és kapcsolatait is. A film egésze, ill. részei ennek köszönhetően is pörögtek olyan jól a 2006-os rendőrterrort felidéző vándorkiállításon.


A népszerűsítésben sokat segített a PestiSrácok is. A youtube-ra először a PS jóvoltából került fel a film, ekkor még ott volt mindegyik végén a stáblista és a köszönetnyilvánítás, de aztán – a PS-t sújtó cenzúra nyomán – youtube-fiókjukkal együtt minden törlődött, a szép, sokezres nézettséggel együtt.


(Közbevetőleg: Az a megtisztelés érte Budaházy Györgyöt, hogy a Pesti Srácok főszerkesztősége úgy döntött, hogy a sorozat első részének közzététele alkalmából teljes egészében nyilvánosságra hozza Budaházy György 2006 őszi rendőrterror kapcsán írott, 16. évfordulós gondolatait, amelyben az akkor még letartóztatásban levő hazafi kitért az ellene és társai ellen zajló, gyurcsányi időkből származó, koncepciós Hunnia-eljárásra, valamint a 17 vádlott által és a társadalom jelentős része által joggal igényelt eljárási kegyelem kérdésére.)


Szintén Gaudi-Nagy Tamás volt az, aki azt javasolta, hogy a hatalmas munkát rendezőként és mindenesként az akkor terrorvád alatt álló Budaházy György irányítsa. Ennek meglett az a hozama is, hogy a sorozatot kiválóan (s mint ma már tudhatjuk: eredményesen) felhasználhatták a kegyelmi kampányban is.


Az NJSZ egyik tavalyi, évfordulós hírében Gaudi még egy fontos szempontra hívta fel a figyelmet: a filmnek abból a szempontból is páratlan történelmi jelentősége volt, hogy

a Nemzeti Filmkészítők Egyesülete, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat és a Civil Összefogás Fórum az állami terror 15. évfordulója alkalmából közösen tárt fel olyan felvételeket, amelyek addig semmilyen felületen nem kerültek a nagy nyilvánosság elé.

Restelljük, hogy ezeket a lényegbe vágó értesüléseket eredeti írásunk közzétételekor nem osztottuk meg olvasóinkkal. Már csak azért is restelljük, mert Gaudi-Nagy Tamás nélkül nemcsak ez a filmsorozat nem készülhetett volna el, hanem a Hunnia-ügy 17 vádlottja is aligha részesült volna köztársasági elnöki kegyelemben, élve végre szabadon, békében, szerettei körében.


Varga Domokos György

főszerkesztő





243 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page