top of page

Börtönbiznisz: támadt egy ötletem! Tisztelt Olvasó!

Tegnap estig nem tudhattam biztosan, nem teljesen sületlenség-e, ami jogi lehetőségként eszembe jutott annak a képtelen helyzetnek az elhárítására, hogy börtöntöltelékek juthatnak temérdek állami és adófizetői pénzhez, csak mert szemfüles liberális jogvédő szervezetek meg haszonleső ügyvédek meglovagolják a nyugatról importált, igazságtól elrugaszkodott, abszurd liberális jogfelfogást. E szerint: a szabadságvesztésre ítélt raboknak minél több szabadságjogot kell adni. Amit tehát jogosan elvesz a balkéz, azt ellensúlyozni igyekszik a jobb kéz, nehogy sérüljön szegény rabok emberi méltósága, illetőleg az ehhez fűződő szabadságjoguk.

Tegnap este két igen kiváló és igen tekintélyes hazafias érzelmű jogász, dr. Zétényi Zsolt és dr. Völgyesi Miklós részesült M. Szabó Imre-díjban a Józsa Judit Művészeti Alapítvány és az M. Szabó Imre baráti kör ünnepélyes szervezésében. Ezt követte Gaudi-Nagy Tamás nemrég megjelent, Nemzeti jogvédelem c. könyvének bemutatója, s ebből az alkalomból – mint a könyv szerkesztőjét és előszavának íróját – engem is mikrofonhoz szólítottak. Ekkor hívtam fel a figyelmet arra, hogy a szóban forgó könyvben mi már azelőtt ecseteltük a liberális jogfelfogás említett képtelenségét és elképesztő következményeit, mielőtt Orbán Viktor szóvá tette volna a nemzetközi sajtótájékoztatóján, nyomában pedig az egész hazafias tábor. Ez is bizonyítja, hogy a nemzeti jogvédőknek milyen fontos küldetésük, hogy szembeszálljanak a különféle nemzetrombolási törekvésekkel. Jogi tehetségükkel és felkészültségükkel be kell segíteniük a kormánypárti erőknek, ugyanis nem könnyű olyan törvényes megoldásokat találni, amelyeket sem a hazai, sem a külföldi ellenlábasaink nem tudnak kikezdeni.

Nos, egy ilyennek remélt – laikus, de logikus – elképzelést vázoltam fel hamarjában a kiváló jogászokkal megtűzdelt közönségnek, s most Önnel is megosztom, tisztelt Olvasó!

Abból indultam ki, hogy ha egyszer a bíróság már jogerősen megítélte az állami kártérítést az ügyvédek által felheccelt rabnak, azt a mostani jogi helyzetben, ebben az európai uniós környezetben tőle megtagadni, számára nem kifizetni meglehetősen kockázatos a magyar kormányra nézvést. Ellenben meg lehetne változtatni a jogi helyzetet oly módon, hogy az Országgyűlés egy törvényt alkot, amely kimondja:

  • Az elítéltek kötelesek megfizetni az államnak azt a költséget, amennyibe a börtönbeli tartózkodásuk került.

  • Az állam eltekinthet – s főszabály szerint el is tekint – ennek az összegnek a behajtásától emberiességi megfontolásból.

  • Abban az esetben viszont, ha az állam bármilyen okból kártérítést kénytelen fizetni a rabnak, a megítélt kártérítési összegből előbb levonásra kerül a tartási díj, s csak a maradék illeti meg az elítéltet.

Nos, ennyi. A díjátadó ünnepség, illetőleg a könyvbemutató után többen is figyelemre és megvalósításra méltónak tartották elképzelésemet, köztük a nemzeti jogvédők egyik kiválósága is. Ezért hát arra kérem Önt, tisztelt Olvasó, hogy ha szintén jónak találja, adja tovább!

 

56 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page