Some elements on this page did not load. Refresh your site & try again.

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Yoram Hazony: Magyarország kiáll magáért, és Európa?

 

Az egyén, aki kötődik nemzetéhez, nem érezheti magát szabadon, ha a saját családja, saját nemzete nem szabad. A nemzeti szabadság az egyéni szabadság záloga – jelentette ki szónoklatában a római Nemzeti konzervativizmus-konferencián Yoram Hazony izraeli tudós.

 

A Brexitnek meg kellett történnie – kezdte előadását az izraeli tudós, A nacionalizmus erénye című kötet szerzője, Yoram Hazony. A Herzl Intézet igazgatójának munkája 2019-ben elnyerte az Egyesült Államokban az Év Konzervatív Könyve díjat. 

 

Harminc évvel ezelőtt a szabadság győzelmet aratott a kommunizmus felett. De van némi zavarodottság, mivel erről úgy beszélünk, mintha ez csak az egyéni szabdság győzelme lett volna, s nem a nemzeti szabadságé is. 

 

Mit tudnak a nemzeti konzervatívok? Tudják, hogy van olyan, hogy nemzet. De a nyugati iskolában, a nyugati egyetemeken ma nem beszélnek a nemzetekről. Szerintük csak a beleegyező egyének alkotják a demokrata kormányzatot a társadalmi szerződés elmélete szerint. 

 

Egy nemzet nem pusztán egyének halmaza, hanem egy nép, ami a kölcsönös lojalitáson, hűségen alapul – figyelmeztetett Hazony. – És a nép közös hagyományra alapszik, amit továbbad. 

 

Tudjuk, hogy az egyén, aki kötődik nemzetéhez, nem érezheti magát szabadon, ha a saját családja, saját nemzete nem szabad. A nemzeti szabadság az egyéni szabadság záloga. 

 

A szabad nemzetek világát nem most találták ki. Ez a zsidó-keresztény civilizáció alapja – tette hozzá Yoram Hazony. – Mi, nemzetiek és konzervatívok nem hisszük el azokat a hazugságokat, amelyeket mondanak nekünk.

 

Mi, nemzeti konzervatívok sajátos szituációba vagyunk: a sajtó és az egyetemek a baloldal kontrollja alatt vannak. Nem hisszük el a propagandát, amit ezen fórumokon tolnak, és pontosan értjük, hogyan hazudnak róluk, és nem hiszünk nekik – fejtette ki Hazony. 

 

Hűség ügyében nagy különbség van a racionalista liberálisok és a konzervatívok között. A racionalista liberálisok szerint kizárólag a szabad beleegyezés teremt lojalitást és szövetséget. A szabad beleegyezés nagyon fontos a politikai életben, de ez a felfogás téves. 

 

A konzervatív úgy gondolja, hogy a kötelességek és a hűség nem csak szabad beleegyezésből fakadnak. A politikai és közösségi élet tele van nem választott kötelességekkel. Kötelességeink vannak szüleink, nagyszüleink, gyermekeink felé, és ezeken nem változtathatunk. Kötelességeink vannak egyházunk felé és hazánk felé, és nem azért, mert a hazánkat megválasztottuk. EZ nem választott, hanem adott kötelesség és adott hűség.

 

Az Európai Unió a racionalista liberalizmuson alapszik, és nincs benne hely a lojalitásnak – jelentette ki Yoram Hazony. – Az EU elitje gyanúval kezeli a nemzeti és a helyi kötődést.  A tudós emléztetett: amikor Nigel Farage utolsó beszédét mondta az Európai Parlamentben, és felmutatott egy kis brit zászlót, rászólt az ülés levezetője, hogy ne tegye. 

 

Bármikor, amikor a saját nemzeti pénzedet használod, kifejezed identitásod és kötődésedet – mutatott rá Hazony.

 

Az európai nemzeteknek fontos dolgokon kell együtt dolgoznia, ahogy minden nemzetnek is. Egy ilyen dolog a szabad piac Hazony szerint. A szabad piachoz azonban nem kell feladnunk sem a pénznemünket, sem a saját törvényeinket és a határainkat sem. (...)

 EU | szabadság | nemzet | konzervativizmus | nacionalizmus | Yoram Hazony

Tovább a cikkhez

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

MOGY-embléma_kicsi.png
Blogos rovatok

Levelezés, kapcsolat: 

 

VERZÁR ÉVA  vosa@t-online.hu