top of page

A jobboldalnak el kell utasítania a baloldal intellektuális terrorizmusát

A liberális elit még foglya a politikai korrektségnek, de az emberek már egyre kevésbé – mondja a European Conservative-nak adott interjújában Marion Maréchal, Jean-Marie Le Pen unokája, a francia Nemzeti Ellenállás (korábban Nemzeti Front) és az egész francia jobboldal egyik legtehetségesebb, fiatal politikusa. Maréchal beszélt a lapnak populizmusról, katolicizmusról, életvédelemről, családról, bevándorlásról, iszlámról és az elit téves társadalomfelfogásáról is. Összefoglalónk.

„Nemzet nélkül, család nélkül, a közjó nélkül, természettörvény nélkül és a közös morál eltűnésével az egoizmus uralma folytatódik” – jelentette ki 2018-ban,Washingtonban, a Conservative Political Action Conference (CPAC) keretében tartott beszédében Marion Maréchal, a francia Nemzeti Front (pontosabban 2018 óta Rassemblement national, Nemzeti Ellenállás) politikusa, a pártalapító Jean-Marie Le Pen unokája, Marine Le Pen unokahúga.

Az amerikai National Review akkor azt írta, a beszéd egy „modern francia jobboldali katolikus” beszéde volt, éles ellentétben nagyapja „állampárti szekularizmusával”. Rod Dreher az American Conservative-tól azt jegyezte meg, hogy a fiatal francia politikusnő sokkal tradicionalistább volt, mint az amerikai felszólalók.

Marion Maréchal 2020 február elején is tartott beszédet a római Nemzeti konzervativizmus-konferencián. A politikust a European Conservative munkatársa, Jonathon Van Maren kérdezte a lapnak.

(...)

Keresztényellenes baloldal

A társadalmi szétesésnek ugyanakkor a Nemzeti Front politikusa szerint a vallás hanyatlása és visszaszorulása is oka. A francia baloldal „genetikailag antiklerikális”, a katolikus egyház marginalizálódott, és már nem játssza a társadalom összetartó erejének szerepét. A metropoliszok és perifériáik nem értik egymást.

A ma népszerű vallás az iszlám és a materializmus – mondja Marion Maréchal, amihez az is hozzájárul, hogy a francia baloldal vallásellenessége igazából kizárólag katolikusellenesség a francia forradalom óta. Mindehhez hozzájárul a fokozódó keresztényellenesség: 2019-ben 1059 keresztényellenes bűncselekmény történt, szemben 154 muszlimellenessel. Minden héten megszentségtelenítenek egy keresztény templomot vagy temetőt, a médiát pedig mindez nem érdekli. Ezzel párhuzamosan a muzulmánok egyre bátrabban gyakorolják a vallásukat nyilvánosan. Maréchal úgy látja, hogy ebben a kontextusban „a franciák a keresztény örökségüket identitásbeli menedékhelynek látják”, amivel meghatározhatják magukat a bevándorlással, az iszlámmal, a nemzetellenességgel és keresztényellenes baloldallal szemben.

(Az európai keresztényellenességről szóló jelentésről itt olvashat.)

A politikus példája szerint tulajdonképpen minden évben botrány van abból, hogy egyes polgármesterek betlehemet állítanak fel karácsonykor a városházán. Ez egy bevett népszokás, de a baloldal mindig megtámadja, mint az állam és egyház szétválasztásának megsértését. Pedig a franciák 71 százaléka egyetért a betlehemek felállításával, a baloldal pedig sosem jelenti fel a köztéren imádkozó muszlimokat.

Ugyanakkor Marion Maréchal úgy látja, hogy fokozódik a progresszív nyomulással szembeni ellenállás: „A politikai korrektség ugyan megbénítja az elit gondolkodását, de ez az emberek jórészére már nem igaz Európában, beleértve Franciaországot is”, s ehhez nagyban hozzájárultak az előző évek terrorakciói.

(...)

 

15 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page