top of page

Caitlin Johnstone: A legveszedelmesebb PR-háború

Eredeti cikk:

Elküldte: Schiller Mária

Ukrajna elnöke és first ladyje romantikus fotózáson pózolt a Vogue magazinnak, amelyen Volodimir Zelenszkij elnök költőien mesél kedves felesége iránti szerelméről.

Most már tudom, mire gondolnak: hogyan tud Zelenszkij időt szakítani egy Vogue-fotózásra a sűrű PR-megjelenései közepette, amelyeket más nagy nyugati intézményeknek tart?

Hiszen ez ugyanaz a Volodimir Zelenszkij, aki a Grammy-díjátadón, a Cannes-i Filmfesztiválon, a Világgazdasági Fórumon és valószínűleg a Bilderberg-csoportban is videózott, és olyan hírességekkel találkozott, mint Ben Stiller, Sean Penn, Bono és a U2-ből ismert Edge. Ez egy olyan sűrű PR-turné, amennyire csak lehetséges, anélkül, hogy a Szezám utcai Elmóval a nagy hatótávolságú tüzérség stratégiai fontosságáról vitatkozna.

Ja igen, és nem folyik valami háború vagy ilyesmi Ukrajnában? Azt gondolnánk, hogy valószínűleg azzal is elfoglalt lenne.

Nevezzenek őrültnek, de kezdem azt gyanítani, hogy összehangoltan manipulálják az ukrajnai háborúról való gondolkodásunkat. Sőt, odáig mennék, hogy azt mondanám, ez a legagresszívebben irányított háború, amit valaha is átéltünk.

Mióta Oroszország februárban megszállta Ukrajnát, nemcsak olyan tömegmédiapropagandával zúztak össze minket, amilyet még soha nem láttunk, miközben az orosz médiát kitakarították az éterből. Az új médiaelemként soha nem látott mennyiségű online cenzúrát, algoritmusok által felerősített propagandát és közösségi média trollkodást is látunk.

Tehát szó szerint még soha nem láttunk ekkora átfogó erőfeszítést arra, hogy manipulálják a nyilvánosság gondolkodását egy háborúról. Aminek van értelme, tekintve, hogy ez egy mélységesen veszélyes proxy háború, amely semmilyen módon, formában nem válik az átlagemberek javára.

Úgy értem, el tudjátok képzelni, hogy az emberek szabadon gondolkodhatnak a kormányuk által Oroszország ellen folytatott gazdasági háborúról, amely anyagilag árt nekik, és milliókat taszít az éhhalál felé, az amerikai kormány teljes tudatában és jóváhagyásával?

Vagy ha az amerikaiaknak megengednék, hogy elgondolkodjanak azon, hogy a milliárdokat, amelyeket ebbe a proxy konfliktusba ölnek, nem lehetne-e jobban elkölteni otthon? Vagy ha az emberek tiltakozni kezdenének egy olyan felesleges, geostratégiai uralomra törekvő konfliktus ellen, amely az ő és minden ismerősük életét a nukleáris megsemmisülés veszélyével fenyegeti?

Ég és föld különbség van aközött, hogy az embereknek az igazságot akarjuk elmondani valamiről, és aközött, hogy manipulálni akarjuk a megítélésüket valamiről. Vannak esetek, amikor a tényeket fel lehet használni arra, hogy az emberek megítélését így vagy úgy befolyásoljuk, de ha az a célunk, hogy manipuláljuk a megítélést, ahelyett, hogy az igazságot mondanánk, akkor szükségszerűen hazugságokra, féligazságokra, torzításokra és elhallgatással történő hazugságokra kényszerülünk, amikor az igazság nem szolgálja ezt a célt.

Ha igazat mondanának nekünk erről a háborúról, nem cenzúráznák az orosz médiát. Nem cenzúráznák azokat az online hangokat, amelyek nem értenek egyet az Ukrajnáról szóló hivatalos narratívával. Nem vernének minket folyamatosan arcon a tömegmédia érzékelésmenedzsmentjével, és az is biztos, hogy nem tennék Ukrajna főhősét a Vogue magazin címlapjára.

Manipulálnak és becsapnak minket. És azért manipulálnak és csapnak be bennünket, mert a birodalom érdekeivel ellentétes lenne, ha saját magunkat tisztán látnánk. Hazudnak nekünk, mert az emberek érdekei és a birodalom érdekei, mint mindig, szöges ellentétben állnak egymással.


(Fordítás a www.DeepL.com/Translator /free version/ segítségével)


 


471 megtekintés

Comentarios


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page