top of page

Nemzetközi szemezgetésünk – idegennyelvű sajtóból – frissítve! (2022.03.09.)

A ZeroHedge rólunk is ír és azt mondja, hogy Magyarország nagy politikai fordulatot hajtott végre azzal, hogy a Dunántúlon megengedi NATO erők állomásoztatását. „Nagy politikai váltás, de Magyarország továbbra sem engedi be a fegyvereket Ukrajnába a területéről... A múlt hónapban, az orosz invázió előtt Szijjártó Péter magyar külügyminiszter még azt mondta , hogy országa nem járul hozzá, hogy több NATO-katona lépjen a földjére.” "Nem fogunk egyetérteni ebben, mert az ország területén már vannak NATO csapataink, ami a magyar hadsereg és a magyar fegyveres erők" – mondta a miniszter akkor.


A brit védelmi miniszter szerint az Egyesült Királyság légvédelmi rakétákat kíván szállítani Ukrajnába, mivel Oroszország megváltoztatja "taktikáját". A CNN-től, Sharon Braithwaite-től Londonból: Az Egyesült Királyság légvédelmi rakétákat tervez Ukrajnába küldeni, hogy segítse Kijevet az orosz haderő "válogatás nélküli és gyilkos" légicsapásai elleni küzdelemben – mondta Ben Wallace brit védelmi miniszter szerdán az alsóházban. "Az oroszok változtattak a taktikájukon, így az ukránoknak is szükségük van ezekre a fegyverekre" - mondta, hozzátéve, hogy "ez azért létfontosságú, hogy Ukrajna megtudja őrizni azt a képességét, hogy ellenálljon az orosz légitámadásoknak". A Starstreak egy brit rövid hatótávolságú, hordozható légvédelmi rendszer (MANPADS), amelyet a Thales Air Defense (korábban Shorts Missile Systems) gyárt Belfastban. Más néven Starstreak HVM (High Velocity Missile). A kilövés után a rakéta több mint 4 Mach-ra gyorsul, ezzel a világ leggyorsabb rövid hatótávolságú föld-levegő rakétája. Elsősorban kisebb katonai alegységek közvetlen légvédelmét képes megoldani.

Az „Antirasszisták és aktivisták kinevelése az óvodában”, „A második osztályosok elméjének dekolonizálása” és „A fehér emberek útja” című tanárképző előadásokon keresztül az ország vezető magániskolák akkreditációs egyesülete arra utasítja a pedagógusokat, hogy alkalmazkodjanak egy faji váltáshoz. Esszencialista és kultúrmarxista tanterv 5 évesnél fiatalabb gyermekek számára. A Független Iskolák Országos Szövetsége (NAIS) szakmai továbbképzési konferenciákat szervez a hálózatába tartozó iskolák tanárai számára, amelyek egy faji alapú tantervet és osztályozási rendszert hirdetnek – ideértve a szülői jogok megkerülésére vonatkozó tippeket is – derül ki egy sor videófelvételből. Breitbart News.

George Takei színész pénteken a Twitteren közölte az amerikaiakkal, hogy „elbírják a magasabb élelmiszer- és gázárakat”, ha ez megtorlást jelent Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. . A színész ezután „hazafias adománynak” nevezte az áremelést. „Amerikaiak: Elviselhetjük a magasabb élelmiszer- és gázárakat, ha ez azt jelenti, hogy Putyint meg lehet szorongatni. Tekintsük az áremelést hazafias adománynak a zsarnokság feletti szabadságharcban” – írta Takei.

Kamala Harris alelnök bírálta a teherautók által okozott szennyezés mértékét azon a napon, amikor hazafias kamionosok egy csoportja megkerülte Washington DC-t. "A nehéz teherautók és buszok által okozott szennyezés mérgezővé tette a levegőt, és természetesen ez a szennyezés is felgyorsította az éghajlati válságot" – mondta Harris hétfőn a Fehér Ház közelében mondott beszédében. „Nemcsak közösségeink, hanem az egész világ jövőjét fenyegetjük.”

Több mint 700 letartóztatással és egy új elnökkel később is egyértelmű hagyatéka van január 6-nak. A baloldal szerint Donald Trump végérvényesen felborította az amerikai közéletet a választás eredménye ellen indított „támadás” kiprovokálásával. A demokrata párt által sugallt narratívának ellenmondanak a nemrégiben kiszivárgott videók. A Project Veritas kedden közzétett egy a közvéleményt valósággal felrobbantó videót, amelyen a Pulitzer-díjas New York Times tudósítója, Matthew Rosenberg a 2021. január 6-i eseményekről beszél, oly módon, hogy az ellentmond saját korábbi beszámolóinak. Rosenberg, aki nemzetbiztonsági ügyek szakértője a Times-nál, azt mondja a titkos videón, hogy „egy csomó FBI informátor volt azok között, akik megtámadták a Capitoliumot”.


Az ukrán elnök az ABC-nek adott hétfő esti interjúban azt mondta, hogy Ukrajna készen áll a diplomáciai megoldásra, és tárgyalni fog a semlegességről, de biztonsági garanciára van szüksége... A kijelentést követő napon a Bloomberg címlapja már azt jelezte, hogy Ukrajna nem hajlandó teljesíteni Putyin három követelése közül kettőt, nevezetesen a Krím feladását, valamint Donyeck és Luganszk független köztársaságként való elfogadását.


Az orvosok felírhatnak olyan már forgalomban lévő gyógyszereket, amelyekről kimutatták, hogy megelőzik vagy kezelik a COVID-19-et – közölte a floridai egészségügyi minisztérium az egészségügyi szakembereknek szóló új COVID-19-útmutatójában. „Amikor az orvosoknak a betegek egyénre szabott egészségügyi ellátási szükségleteihez a COVID-19 kezelési lehetőségeit ajánlják, egyéni klinikai megítélésüket és szakértelmüket kell alkalmazniuk pácienseik szükségletei és preferenciái alapján” – áll az útmutatóban. „Ezek a lehetőségek magukban foglalhatják a minőségi bizonyítékokkal alátámasztott, újonnan megjelenő kezeléseket, a betegek megfelelő tájékoztatásán alapuló beleegyezésével, beleértve a címkén kívüli alkalmazást vagy egy klinikai vizsgálat részét.” Az új útmutatás Ron DeSantis republikánus kormányzó törekvése, hogy védelmet nyújtson az egészségügyi szakembereknek a perekkel szemben. Azt mondta, fontos, hogy az orvosok hozzáférhessenek ezekhez a gyógyszerekhez. „Azt akarjuk, hogy az embereknek joguk legyen hozzáférni ezekhez a gyógyszerekhez, különösen akkor, ha olyan helyzetben vannak, hogy semmi más nem működött” – mondta DeSantis a COVID-19-re vonatkozó útmutatás új változásait bemutató videóban. Az útmutató azt is kimondja, hogy az orvosok jelentést tehetnek az Egészségügyi Közigazgatási Ügynökségnek, ha a kórházuk megakadályozza, hogy kezeljék azokat a betegeket, akik szeretnének kipróbálni bizonyos, a szövetségi egészségügyi hivatalok által nem ajánlott gyógyszereket.


"Tartalék dízelgenerátorok látják el még 48 órán keresztül a csernobili atomerőművet és létesítményeit. Ukrajna szerdán tájékoztatta a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget (NAÜ) az oroszok által megszállt csernobili atomerőmű "áramkieséséről". Az atomerőmű szerint "a csernobili atomerőmű kiégett fűtőelem-tároló medencéjének hőterhelése és a hűtővíz mennyisége elegendő a hatékony hőelvezetéshez, elektromos ellátás nélkül is". Az Állami Speciális Kommunikációs és Információvédelmi Szolgálat (SSSCIP) azt írta a Twitteren, hogy "a megszállók által okozott károk miatt jelenleg egy nagyfeszültségű vezeték van lekapcsolva". "Ennek eredményeként a csernobili állomás és a tiltott zóna összes nukleáris létesítménye áram nélkül van" - tette hozzá az SSSCIP.


Az MSNBC „Jose Diaz-Balart Reports” című műsorának keddi adásában a szenátus külügyi bizottságának elnöke, Robert Menendez (D-NJ) szenátor reagált Biden kijelentésére, miszerint az olajválság biztonsági kockázatot jelent az USA számára. Az amerikai kormány állítólag növelni szeretné a Venezuelából származó olajimportot. Mindezt azonban úgy, hogy meg akarja kerülni a Maduro-rezsimet Venezuelában. Biden elnök öt nappal ezelőtt nemzetbiztonsági fenyegetésként értékelte a helyzetet és engedélyezte a hazai termelésnövelést is. Az USA-nak több olajra van szüksége, és vannak más nemzetek is, ahonnan az Egyesült Államok olajat szerezhet. Menendez szerint Maduró maga egy „rákos daganat”, és azzal érvelt, hogy „nem szabad új életet lehelnünk a kínzásairól és gyilkosságairól elhíresült vezető uralmába”.


Az MSNBC „All In” című műsorának hétfői adásában Jeff Merkley (D-OR) szenátor azzal érvelt, hogy Oroszország hatalmának aláaknázásához „véget kell vetnünk az olajtól való függőségünknek, és a világnak át kell térnie a megújuló energiára”. Merkelely szerint Oroszország mindaddig életben marad, amíg eladhatja az olaját és amíg van rá kereslet. A szenátor ennek okán kérte a „klímavészhelyzetet” kihirdetését.


Az orosz kormány megtartja a munkahelyeket azokban a külföldi cégekben, amelyek bejelentették tevékenységük felfüggesztését vagy megszüntetését Oroszországban – jelentette az Orosz Föderáció Gazdaságfejlesztési Minisztériumának sajtószolgálata. „A Gazdaságfejlesztési Minisztérium külső menedzsment bevezetését javasolta az orosz piacot elhagyó vállalatoknál, amelyek több mint 25%-a külföldi tulajdonban van” – áll a jelentésben.


Csecsenföld vezetője, Ramzan Kadirov elmondta, hogy a McDonald's, a Coca-Cola és a PepsiCo távozásával együtt az amerikai moslék és a testet tönkretevő félkész termékek dominanciája is visszaszorul az orosz piacról. Korábban a McDonald's, a Coca-Cola és a PepsiCo bejelentette, hogy felfüggeszti tevékenységét Oroszországban. „A McDonald's, a Coca-Cola, a Pepsi-Cola bejelentette, hogy az Oroszország elleni szankciók keretében elhagyják hazánkat. Figyelj, de napról napra egyre jobbak és pozitívabbak a hírek! Végre a hazai termelők is szabadabban lélegezhetnek”

Az utolsó három kínai amerikai nagykövet közül kettő, a harmadiknak pedig a fia, a pekingi szolgálatot követő években jövedelmező üzleteket írt alá államilag támogatott kínai cégekkel – részletezi Peter Schweizer Red-Handed: How American Elites című új könyvében. Gazdagodj és segíts Kínának nyerni. Gary Locke és Max Baucus, aki Barack Obama elnöksége alatt Pekingben szolgált vezető diplomataként, valamint Terry Branstad, aki Donald Trump elnöksége alatt dolgozott, mind olyan álláspontot képviseltek a médiában, amely ellenezte, hogy a Kínai Kommunista Pártot korlátozzák az amerikai gazdaság egyes területeihez való hozzáférésben. Schweizer részletezi, hogy mindegyiknek külön kapcsolata van a kínai vállalatokkal, amelyek veszítenek az olyan politika miatt, amelyek az lenne a célja, hogy Kínát megakadályozzák abban, hogy pénzét Amerika elitjének befolyásolására használja. A szóban forgó társaságok közül többet megvádoltak azzal, hogy lehetővé tették a kínai rezsim emberi jogi visszaéléseit.


A titkosszolgálati ügynökségek vezetői kedden a képviselőház hírszerzési bizottságának meghallgatásán kijelentették, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök burkolt nukleáris fenyegetését komolyan kell venni. Mike Turner (R-OH) a titkosszolgálat legmagasabb rangú tisztviselőit kérdezte arról, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hajlandó lenne-e nukleáris fegyvert használni, ha az Egyesült Államok vagy a NATO beavatkozna az ukrajnai háborúba „a civilek védelme” érdekében. Williams Burns CIA igazgató szerint „az orosz vezetés fontolgatja a taktikai nukleáris fegyverek alkalmazását”. A Védelmi Hírszerző Ügynökség altábornagya, Scott Berrier arra figyelmeztetett, hogy Putyin fenyegetését komolyan kell venni. Azt is hiszem, hogy amikor mond valamit, akkor nagyon-nagyon figyelmesen kell hallgatnunk, és talán meg kell fogadnunk a szavát”.


A Pentagon kedd este visszautasította azt a lengyel javaslatot, miszerint MiG-29-es vadászrepülőgépeiket Ukrajnába szállítanák, és cserébe amerikai gépeket kapnának az Egyesült Államoktól. A Pentagon közleménye szerint a terv nem „tartható”. John Kirby, a Pentagon sajtótitkára a következőt nyilatkozta a döntésről: „Mint mondtuk, a lengyel tulajdonú repülőgépek Ukrajnának való átadásáról végső soron a lengyel kormány dönt. Továbbra is konzultálunk szövetségeseinkkel és partnereinkkel az Ukrajnának nyújtott segítségnyújtásunkról, mert valójában Lengyelország javaslata csak néhányat mutat meg a kérdés bonyolultságából. Folytatjuk a konzultációt Lengyelországgal és más NATO-szövetségeseinkkel erről a kérdésről és az ezzel járó nehéz logisztikai kihívásokról, de nem hisszük, hogy Lengyelország javaslata tartható.” A Pentagon nyilatkozata azután hangzott el, hogy a lengyel kormány a nap folyamán bejelentette, hogy kész 28 MiG-29-es vadászrepülőgépet áthelyezni egy németországi amerikai támaszpontra, hogy átadják az Oroszországgal háborúban álló Ukrajnának. Vlagyimir Putyin orosz elnök figyelmeztetett más országokat, hogy ne avatkozzon be a háborúba, és kedden a titkosszolgálat legmagasabb rangú tisztviselői nem zárják ki, hogy Putyin nukleáris fegyvert használjon, ha az Egyesült Államok vagy a NATO beavatkozna.


A nikkel ára nagyot emelkedett az elmúlt napokban. A három hónapos határidős szerződések 20 000 dollárról 100 000 dollár fölé ugrottak. A dolgok annyira felpörögtek, hogy a londoni fémtőzsde teljesen felfüggesztette a kereskedést, és azt mondta, hogy csak a jövő héten nyit ki újra. Oroszország a nikkel egyik fő szállítója, amelyből jelenleg is nagy hiány van a lítium-ion akkumulátorok iránti növekvő kereslet miatt.

A szaúdiak és az Egyesült Arab Emírségek megtagadják Biden kérését, hogy együtt vitassák meg Ukrajna helyzetét, ehelyett inkább Putyinnal egyeztetnek. Először Jair Bolsonaro brazil elnök nem volt hajlandó elítélni az orosz ukrajnai inváziót. Ezután India követte a példát – a Modi-kormány megpróbálta egyensúlyba hozni történelmi kapcsolatait Moszkvával és stratégiai partnerségét Washingtonnal. A szaúdi kormány és az Egyesült Arab Emírségek vezetői most nem hajlandók megfogadni Biden kérését a megugrott olajárak megfékezésével kapcsolatban – írja a Wall Street Journal, amely hozzáteszi, hogy a Perzsa-öböl-menti monarchiák jelezték, hogy „nem fognak segíteni a megugró olajárak enyhítésében, hacsak nem Washington támogatja őket Jemenben és egyéb országokban."

(vukics)

440 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page