top of page

Szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2022.09.22.)
"Most kiskorúakat és felnőtteket is kasztrálnak, sterilizálnak és megcsonkítanak, miközben láthatóan lépéseket tesznek, hogy ezt a tevékenységet eltitkolják a nyilvánosság elől..." A Vanderbilt Egyetem Orvosi Központja (VUMC) törölte Transznemű Klinikájuk weboldalát, miután Matt Walsh újságíró kiderítette, hogy egy orvosuk csak azért népszerűsíti a transznemű műtéteket, mert ezzel lehet nagy pénzt keresni. A klinika alkalmazásában álló Dr. Shayne Taylor a közösségi hálón azzal dicsekedett, hogy azzal győzte meg Nashville-t, hogy kezdjen bele a nemváltó műtétek gyakorlatába, mert ez egy "nagy pénzkeresési lehetőség", különösen azért, mert a műtétek sok "utókezelést" igényelnek. A Walsh által megszerzett videókból kiderült, hogy komolyan megfenyegették a klinika azon alkalmazottait, akik vallási okokból nem akarnak ilyen műtétekben részt venni.


Dmitro Kuleba külügyminiszter finn kollégájával, Pekka Haavistóval folytatott megbeszélésen felszólította Finnországot, hogy csatlakozzon a balti országokhoz és Lengyelországhoz az orosz határzár lezárását illetően. Az ukrán miniszter erről szeptember 21-én, szerdán írt a Twitteren. „Találkoztam Pekka Haavisto finn kollégámmal. Az Ukrajnának nyújtott folyamatos katonai segítségre összpontosítottunk, hiszen megvédjük népünket és földünket az orosz agresszióval szemben. Felszólítottam Finnországot, hogy csatlakozzon a balti államokhoz és Lengyelországhoz az Oroszországgal közös határ lezárásában” – olvashatjuk a bejegyzésben.


"Nem térhetnek vissza Észtországba azok az ottani állandó lakhellyel rendelkező orosz állampolgárok, akik az orosz oldalon vettek részt az ukrajnai harcokban" – jelentette ki Veiko Kommusaar belügyminiszter-helyettes szerdán a tárca sajtószolgálata szerint. Kommusaar szerint az észt hatóságok semmilyen korlátozást nem vezettek be az orosz állampolgárok Észtországból való kiutazására vonatkozóan, de ha kiderül, hogy azért mentek el, hogy Ukrajnában harci cselekményekben vegyenek részt, nem térhetnek vissza.


Szeptember 21-én, szerdán este Volodimir Zelenszkij felszólalt az ENSZ Közgyűlésének 77. ülésszakán New Yorkban. Az ukrán államfő beszédében megnevezte Ukrajna és az egész világ békéjének öt feltételét – írja a korrespondent.net. „Egy olyan képletet fogok bemutatni, amely nem csak esetünkben, hanem mindenkinél működhet, aki hasonló körülmények közé kerül. Ez egy olyan képlet, amely bünteti a bűntettet, védi az életet, helyreállítja a biztonságot és a területi integritást, biztosítja a biztonságot és elszántságot feltételez” – mondta. Az ukrán elnök szerint az első pont a határok megsértésének büntetése. A büntetés eszközeiként a szankciókat, az agresszorral való kereskedelem blokkolását, a vétójog megvonását említette. Az agresszor ország állampolgárait meg kell fosztani a külföldre utazás jogától. Bíróságot kell felállítani a háborús bűnösök megbüntetésére. A békeképlet második pontjának Zelenszkij az élet védelmét nevezte. Minden államnak jogában kell, hogy álljon megvédeni polgárai életét. Harmadik pontként a biztonság és a területi integritás helyreállítását jelölte meg. Az ukrán elnök szerint ez többek között az élelmiszer- és a nukleáris biztonságról szól. A negyedik pont a biztonsági garanciák – mondta Zelenszkij. Meggyőződése, hogy ezekhez minden államnak joga van. A békeképlet ötödik pontja az ukrán elnök szerint az elszántság a védekezésre és a segítségnyújtásra. „Ami hiányzik a képletünkből, az a semlegesség” – hangsúlyozta Zelenszkij, mondván „a semlegesség közömbösség”.


Nagyszabású fogolycserét hajtott végre szerdán Oroszország és Ukrajna, amelynek eredményeként 215 ukrán katona jutott haza, köztük az Azov-ezred Mariupolban foglyul ejtett parancsnokai – közölte az rbc.ua hírportál a Szuszpine televízióra hivatkozva. A jelentés szerint a fogolycsere Csernyihiv megyében zajlott. Megjegyzendő, hogy 200 ukrán katonát Viktor Medvedcsuk ukrán parlamenti képviselőre, az időközben betiltott Ellenzéki Platform – Az Életért párt társelnökére cseréltek ki, akit hazaárulás gyanújával vettek őrizetbe és tartottak fogságban Kijevben. Ugyancsak kicserélték az oroszokkal az Azov-ezred Mariupolban elfogott 5 parancsnokát. Oroszország ugyancsak kicserélt 10 elfogott külföldi zsoldost, ők Szaúd-Arábiába távozhattak. A szabadon engedett ukrán katonákról már keringenek fényképek a közösségi hálón, köztük van Mihajlo Versinyin, a mariupoli járőrrendőrség vezetője, Katerina Poliscsuk mentőápoló és Mihajlo Dianov, a 36. dandár főtörzsőrmestere. Andrij Jermak, az Elnöki Hivatal vezetője bejelentette, hogy az öt szabadlábra helyezett Azov-parancsnok jelenleg Törökországban tartózkodik Recep Tayyip Erdogan elnök védelme és biztonsági garanciái mellett. Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy ők a háború végéig Törökországban maradnak.


Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Kijevben leleplezte és elfogta az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ügynökeinek csoportját, amely a fűtési szezon meghiúsítása érdekében a fővárosi hőerőművek koordinátáit akarta átadni az ellenségnek – adta hírül szerdán az rbc.ua hírportál az SZBU Telegram-csatornájára hivatkozva. A titkosszolgálati közlés szerint „az árulók felderítették az ukrán katonai egységek, köztük a Nemzeti Gárda, a hőerőművek és a vasúti csomópontok helyeit”. Az ügynökök a begyűjtött információkat anonim Telegram-csatornákon továbbították a megszállóknak. A megszállók minden egyes jelentésért 5000 hrivnyának megfelelő pénzjutalmat adtak csatlósaiknak. „Az ügynökcsoportot az FSZB apparátusának munkatársa hozta létre a rosztovi régióban a teljes körű invázió kezdete után. A diverzáns társaság négy kijevi lakosból állt” – jelezte SZBU. Az orosz ügynökök megpróbáltak bevonni egy Cserkaszi megyei lakost is a hírszerzői és felforgató tevékenységükbe. Az SZBU nyomozói már közölték az elkövetőkkel, hogy meg vannak gyanúsítva. A hírportál emlékeztetett arra, hogy az SZBU már korábban őrizetbe vett egy orosz ügynököt, aki az ellenséges rakétacsapásokat irányította célra Dél-Ukrajnában, a fűtési idény meghiúsítása érdekében.


USA-beli, nagy-britanniai, svédországi, horvátországi és marokkói katonák tértek vissza az orosz fogságból. Szaúd-Arábia koronahercege e megállapodás keretében közvetlen kapcsolatban állt Ukrajna és Oroszország hatóságaival. Oroszország 10, az ukrán fegyveres erőknél szolgáló külföldi katonát engedett ki a fogságból. A fogolycserét Szaúd-Arábia hercege közvetítette – jelentette a Saudi Press Agency (SPA) szeptember 21-én, szerdán.


Több ezren tüntettek kedden a szlovák fővárosban, hogy tiltakozzanak a kormány ellen az energiaárak emelkedése miatt, és előrehozott választásokat követeljenek. A tiltakozást a volt miniszterelnök, Robert Fico ellenzéki baloldali Smer-Szociáldemokrácia pártja szervezte, és más csoportok, köztük a szélsőjobb támogatói is részt vettek benne. Fico az Eduard Heger miniszterelnök és Zuzana Caputova elnök vezette koalíciós kormányt hibáztatta azért, mert részben felelősek az uniós nemzetet most sújtó magas inflációért, azt állítva, hogy ez annak köszönhető, hogy határozottan támogatják Ukrajnát az orosz invázió közepette. A felszólalók többsége támadta az Európai Unió Oroszország elleni szankcióit, és dicsérte Magyarországot az energiaválság kezelésében. Magyarország erősen függ az oroszországi fosszilis tüzelőanyagoktól, és tavaly 15 éves szerződést írt alá a Gazprom orosz energiavállalattal földgázvásárlásról. Orbán Viktor magyar vezető erélyesen harcolt az Oroszországgal szemben Ukrajna megszállása miatt bevezetett uniós szankciók ellen. A szlovák kormány meggyengült, miután a hónap elején egy koalíciós partner kilépett a kormányzó négypárti koalícióból, így Heger parlamenti többség nélkül maradt. A parlament vitát folytat az alkotmány esetleges módosításáról, amely lehetővé tenné az előrehozott választást, amelyet akár a képviselők döntése alapján, akár országos népszavazás útján írnak ki.


(vukics)
425 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page