top of page

Vukics Ferenc: Mától a Janssennel oltottak is oltatlannak minősülnek Ausztriában. Újratervezést!


Az osztrák kormányzat már november 12-én bejelentette, hogy január 3. után nem fogadják el a Johnson & Johnson cég egyadagos vakcináját. A határidő hétfőn este lejárt, így az amerikai cég Janssen elnevezésű védőoltását már nem ismerik el teljes értékű vakcinának.


2022. január 3-tól kezdve a Johnson and Johnson vakcina egyetlen adagjával beoltott személy nem tekinthető teljes körűen beoltottnak, hacsak nem kapott egy második adagot.

Az oltási kampány kezdete óta hozzávetőleg 260 000 embert oltottak be a J&J vakcinával Ausztriában. Közülük körülbelül 75 000 nem kapott emlékeztető oltást. Az osztrák kormány egy ideje azt ajánlja azoknak, akik megkapták a J&J vakcinát, hogy – akárcsak az Astra Zenecával oltottak – kapjanak mRNS-oltást (akár Moderna, akár Pfizer/Biontech) emlékeztetőként.

A kormány szerint mindenkinek, aki megkapta a Johnson és Johnson egy adagos oltóanyagát, ajánlott 28 nappal azután egy emlékeztető oltást kapnia. A Janssent azért nem ismerik el ezentúl teljes értékű vakcinának, mert az osztrák egészségügyi hatóságoknak az a meggyőződése, hogy hogy a J&J vakcina alacsonyabb hatékonyságú az Omicron változattal szemben, mint a többi. Pontos számokat nem közöltek a hatóságok, de a vakcina hatékonysága már az Alfa változattal szemben is alacsonyabb volt a klinikai tesztek során, mint a többi engedélyezett vakcináé, de akkor még az elfogadhatónak tartott 50-60 százalék feletti hatékonyságot sikerült produkálni. A betegség kialakulása ellen 66 százalékos hatékonyságúnak bizonyult a vakcina a tesztek során, két héttel az oltás beadása után, a kórházi ápolásra szoruló súlyos és kritikus megbetegedéseket pedig 85 százalékban megakadályozta.


***


Eddig sajnos nem találtam meg azt az adatsort, ami alapján a döntést hozták.

Ha az osztrák hatóságok már rendelkeznek az egyes vakcinák omikronnal szembeni hatásosságával kapcsolatos információkról, akkor érdekes következtetéseket vonhatnánk le az ottani járványkezelés valódi céljairól. Már a delta variáns esetében is jelentős hatékonyság-csökkenésről számoltak be az egyes hivatalos hatóságok. Egyre több tudományos tanulmány azt mutatja, hogy az Omikron megkerüli az oltások és a korábbi megbetegedések által korábban létrejövő immunvédelmet.

A bécsi egészségügyi tárca jelezte azt is, hogy a Pfizer és a Moderna oltóanyagát ajánlják erősítő oltásként. A dán adatok azt mutatják, hogy a sokszor ajánlott mRNS vakcinák hatásossága lényegesen alacsonyabb az Omikron ellen, mint a Delta fertőzés esetében, és ez az alacsony hatékonysági mutató is három hónap alatt szinte értékelhetetlen szintre esik vissza. Az újabb erősítő oltásokkal tolható fel a hatékonyság az elfogadható szintű 50% (54,6 %) fölé.

Nemrégiben Németországban végeztek egy néhány napja már nem elérhető kutatást, s itt megállapították, hogy a Modernával és a Pfizerrel teljesen beoltott emberek vérében lévő antitestek csökkent hatékonyságot mutattak az Omikron variáns semlegesítésében. Más, Dél-Afrikában és Angliában végzett kis preprint vizsgálatok azt mutatták, hogy további áttöréses fertőzések várhatók.

Az mRNS vakcinákkal oltottak immunrendszere az idő előrehaladtával egyre nehezebben ismeri fel az Omikron változatokat a többi variánshoz képest.

South African Medical Research Council kutatása szerint a vakcina elleni védettség az Omicron fertőzéssel szemben 30%-ra csökkenhet, de kb. 80 %-al véd a súlyos betegségekkel szemben.

Hát ez bizony még az erősítő oltások alkalmazása esetén is elég gyenge.

Mivel a fertőzéses esetek esetek 75%-t hazánkban is az Omikron okozza, az eddig be nem oltott egészséges emberek (gyerekek, fiatal felnőttek) beoltása, majd harmadik, negyedik dózisokkal történő erősítése nem tűnik túl logikus döntésnek. Az új oltásokat kapók csak 30 %-os védettséget szereznének az új variáns ellen, míg az enyhe tüneteket okozó Omikronnal való természetes megbetegedés után szinte teljes védelmet kapnának, ami a korábbi változatok ellen is védelmet nyújt.

A gyógyszergyártók most azzal védekeznek, hogy az influenza elleni védőoltás is csak 40–60%-os hatékonyságú, és évente így is több millió ember megbetegedését és több 100 000 ember kórházi kezelését akadályozza meg a világban.

Úgy tűnik, hogy az Omikron miatt feltétlenül újratervezésre van szükség! Minden országnak újra kell értékelnie oltási kampányát!

Bár továbbra is elkötelezettek az oltások irányába, az izraeliek is az omikron–variánstól várják a nyájimmunitást.

Hazánkban Rusvai Miklós sem tartja ördögtől valónak, ha az átoltottság nem növekszik és a véleménye szerint a be nem oltottak, majd a megbetegedés biztosítja a megfelelő immunvédelmet.

Véleménye itt hallgatható meg:


És azt sem tartja ördögtől valónak, ha az átoltottság nem növekszik.Az Ausztriában most száműzött Johnson & Johnson oltóanyag egy vektorvakcina, ami hasonlóan működik, mint az AstraZeneca és a Szputnyik V. A vektorvakcinák hatékonyságánál fontos, hogy egy olyan vírus legyen a vektor, amellyel nagy valószínűséggel még nem találkozott a beoltott személy, különben nem hatásos a vakcina. Alacsonyabb hatásfokát is ennek köszönheti, mert az emberek jóval nagyobb része találkozott a vakcinája vektoraként alkalmazott Ad26 humán adenovírussal, mint ahogy a fejlesztői gondolták.

A fejlesztők a kritikákat azzal utasították vissza, hogy őket elsősorban a vakcina által kiváltott T-sejtes immunitás hosszú távú hatásossága foglalkoztatta, és csak amiatt került vakcinájuk az alacsonyabb besorolásba, mert ennek a védelemben nyújtott arányát az egészségügyi hatóságok nem akarják elismerni.

Ez az adenovírus ugyanaz, mint amelyet a Szputnyik V-vakcina egyik oltása is tartalmaz. (Ugyanezt az adenovírust alkalmazza egyébként a Johnson & Johnson a már engedélyezett ebola-vakcinájában, és a fejlesztés alatt álló zika-és HIV-vakcinájában).

A Janssen visszavonása az elfogadott vakcinák közül azért is furcsa, mert egy dél-afrikai egészségügyi dolgozókon elvégzett vizsgálat azt mutatta, hogy a Johnson & Johnson egyszeri dózisú COVID-19 oltóanyagának emlékeztető oltása 84%-os hatékonysággal akadályozta meg az Omicron-variánssal fertőzött dél-afrikai egészségügyi dolgozók kórházi kezelését.

A cég nyilatkozatában Mathai Mammen, a Janssen Research & Development globális vezetője elmondta, hogy úgy vélik, hogy a védettség a vakcina által kiváltott erőteljes T-sejtes válaszoknak köszönhető. "Továbbá ezek az adatok azt sugallják, hogy az Omicron nem befolyásolja a vakcinánk által generált T-sejt-válaszokat" – mondta.

A hír megjelenését az egyik osztrák egészségügyi dolgozó így kommentálta:


”Nem vagyunk vakok. Az igazi cél világszerte az, hogy a jelenlegi mRNS-vakcinák tesztfázisban minden kontrollcsoportot kizárjanak. A jelenlegi Covid-oltásokkal kapcsolatos megszállottság napról napra egyre furcsább, mivel egyre több adat mutat a vakcinák Omicron elleni gyengébb hatékonyságára.”


Korábban az egy dózisban alkalmazott Janssen-vakcinából az EU-s beszerzésen keresztül 4,36 millió adagot kötött le Magyarország. A korábbi botrányok miatt alig mint 200 000 ember kapott ebből az oltóanyagból. Ebből több ezerre tehető azok száma, akik Ausztriában dolgoznak. A Johnson & Johnson vakcinája nem igényel olyan különleges tárolási körülményeket, mint például a Pfizer vakcinája, amelyet -70 C fokon kell tárolni. A Johnson & Johnson oltóanyaga a becslések szerint 2 évig stabil -20 C fokon és 3 hónapig eláll normál hűtői hőmérsékleten, 2 és 8 C fok között.

Az eredeti ajánlás szerint a vakcinát nem kaphatja meg az, aki súlyosan allergiás a vakcina bármelyik összetevőjére, és felhívják a figyelmet, hogy az oltás előtt jelezni kell az olyan egészségügyi problémákat, mint az allergiák, a láz, ha valakinek vérképzési rendellenessége van. Nem kaphatta volna meg a vakcinát, ha vérhígítót használ, ha immunhiányos betegséggel küzd, vagy olyan gyógyszert szed, ami az immunrendszert gyengíti, ha valaki terhes, vagy gyereket tervez, szoptat, vagy kapott már másfajta koronavírus-vakcinát.

Ilyenekre bizony nem kérdeztek a magyar orvosok (tisztelet a kivételnek), mielőtt beadták volna az oltást!

 

Forrás:


351 megtekintés

Commenti


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page