top of page

Czobor Imre: Magyar jövőképet kell felvázolni!
Világszerte többen megfogalmazták már, hogy embertelen jövőt terveznek nekünk. Hossó Andrea szerint a gazdaságot a kezében tartó kis csoport diktatúra bevezetésére készül (1). Szándékuk szerint

a világ népének rabszolga sorba terelése főként az ENSZ, a WHO, a bevándoroltatás és a jegybanki digitális pénz útján történik.

Hazánk gazdasága rossz irányba halad. Versenyképességünk romlott. Csath Magdolna az IMD tanulmányát elemezve írja (2): „Leszűrhető tehát az a következtetés, hogy

az olcsósággal való versenyzéssel, a fizikai, gép, épület beruházásokkal már nem lehet érdemi versenyképesség javulást elérni.”

Írtam már, hogy Hortay Olivér szerint (3)

az ukrán gabonaimport körüli vita az európai élelmiszerpiac fölötti hatalomátvételről szól.

Jelzi, hogy Brüsszel lazítana a génmanipulált élelmiszerek szabályozásán. Ez azt eredményezné, hogy Ukrajnából, a főként amerikai multik tulajdonában lévő földekről, feldolgozó üzemekből akadálytalanul özönlenének a termények, áruk Európába. A kontinens országai mezőgazdaságának tönkretétele mellett ez pedig súlyos népegészségügyi kérdéseket is felvet (4). A hatalomátvétel hírét megerősíti, hogy már szállítási szerződéseket kötnek Ukrajnával (5).


A magyar mezőgazdaság jövőjéről egy banki elemző azt írja, a gabonatermesztésben már 500 hektár a nyereségesség határ, mert az alapanyagot exportálják (6). Szerinte is

saját feldolgozás és kereskedelem kellene.

A Világgazdaságban megjelent elemzés szerint válságból válságba fogunk bukdácsolni (7).


A magyar „zöldbárók” is aggódnak a húspótlós, rovarfehérjés versenytársak miatt (8).

Érdekképviselőjük, az Agrárkamara nem átallotta leírni az ellenséghez átállás szándékát:

„Ahhoz, hogy a gazdálkodók és szövetkezetek kihasználhassák a növényi-fehérje alternatívák előállítása által kínált lehetőségeket, a létrehozott értéket és jövedelmet tisztességesen kell elosztani az értéklánc mentén.”


Látható, hogy a magyar gazdaság csak sodródik az eseményekkel. A társadalom ellen erőszakot tenni szándékozó erők szabta keretek között versenyezni felér az öngyilkossággal.

Át kell keretezni a feltételrendszert. Olyan jövőképet kell felvázolni, amely mellé a nemzet határozottan odaállhat.

Bogár László hangoztatja, hogy amivel rajtunk a hatalmat gyakorolják,

kézbe kell venni: a kereskedelmet, a pénzügyet és az információt.

A fentiek ismeretében hozzáteszem, egészséges élelmiszerrel szükséges a lakosságot ellátni.


A kereskedelem magyar kézbe vételével a kormányzat már több esetben próbálkozott, sikertelenül. A multik által meghatározott keretben ez nem is sikerülhet. (9)


Az agrártárca most indított pályázatával támogatja a kistermelőket, ez dicsérendő. (10) Az viszont, hogy áruikat csak a helyi piacra igyekszik juttatni, elszomorító. Nem tanultak a korábbi elemzések adataiból, ezért

100 millió Ft-okat pályázhatnak meg az önkormányzatok helyi piacok kialakítására, ez ebben a formában kidobott pénznek tekinthető.

Tudunk mi ennél jobbat!


Új keretrendszert meghatározva, pár éve kezdtük szervezni egy kistérség falvainak együttműködését.

Cél: minden helyi lakos ellátása minden helyi termelő, iparos, cég, szolgáltató bevonásával.

Erről korábban már írtam. (11) Fő ismérvei:


„A helyi mezőgazdasági és kisipari termelés, szolgáltatások a szervezésünkben leírt módon egymásnak teremtenek piacot, ez növeli a gazdaság külső hatásokkal szembeni ellenálló képességét. A jövedelmek 'körön belül' maradnak. Hasonló szerveződések együttműködése növelheti a termék választékot, lényegében az 'önellátás' mértékét. Megnyithatja az utat a külső piacra termelés, és a technikai fejlesztések irányába. A teljes folyamatokat felölelő gazdaságra, helyi termékekre alapozott, de almától zongoráig mindent folyamatosan forgalmazó kereskedelmi hálózat már ellentételezheti a multikat. Mint tudjuk, hálózattal szemben csak egy másik hálózat tudja felvenni a versenyt a siker esélyével.”


Hasonló kistérségi szerveződésekben gyárépítés nélkül, helyi iparosok együttműködésével készülhetnek a helyi nagykonyhák, feldolgozóüzemek berendezései, sőt a szállítás, közlekedés elektromos kisjárművei is!

Utóbbihoz referenciám, hogy garázsomban készült el az első magyar hidrogén üzemanyagcellás jármű. (12) Nagy jövő előtt állhat a közlekedés és logisztika közös fejlesztése, egy tanulmányban ezt írják:


A gépjárművek kiszorítása és az alternatív közlekedési módok támogatása nem holmi zöld mozgalom, hanem egyszerű közgazdaságtan.” (13)

A leírt módszer kézbe tudja venni a kereskedelmet, és helyi pénz bevezetésével a pénzügyeket is!

Cser Ferenc és Darai Lajos Kárpát-medencei eredetünket, történelmünket elemezve a magyarság fennmaradását csodának tartja. (14)


„A hagyományos mellérendelő felfogásnak a magyar műveltségben a mai napig történő túlélése azt mutatja, hogy ebben a kérdésben nincs fejlett meg elavult. A modern emberiség túlélésének a záloga, hogy ismét vissza tud-e térni a mellérendelő szemléleten alapuló műveltségre és társadalmi gyakorlatra. A magyar csoda azt mutatja, hogy ez nemcsak lehetséges, hanem nagyon is kívánatos.”


Tervezzük meg együtt jövőképünket, vegyük kézbe jövőnket! Szövetségeseket keresünk. Hasonló kezdeményezéseknek, lehetőségeink szerint segítünk, tapasztalatainkat és a további részleteket szívesen megosztjuk.


Czobor Imre

Pannon Korona Szövetkezet

A Pannon Korona Szövetkezet által kifejlesztett járműcsalád egyik kétszemélyes járműve.


 

Irodalomjegyzék


(1)

(2)

(3)


(5)


(6)

(7)

(8)


(9)


(10)


(11)


(12)


(13)


(14)412 megtekintés

Opmerkingen


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page