top of page

Tallián Hédi más világa – 13. Ételekről és borokról Mészáros Gabriella konyhájában
Tallián Hédinek különösen jó érzéke van ahhoz, hogy olyan embereket szólaltasson meg, akik a világot nem a megszokott módon, főáramú divatokhoz simulva látják és magyarázzák. Ezért aztán nem biztos, hogy mindegyikükkel azonnal egyet tudunk érteni; az viszont egészen biztos, hogy olyan meglátásokhoz, felismerésekhez juthatunk, amelyek révén egyáltalán esélyt nyerünk arra, hogy kijussunk az egyre lendületesebben és látványosabban szaporodó zsákutcáinkból. Az elkövetkező hetekben itt, a Szilaj Csikón sorra vesszük Tallián Hédi hangfelvételeit... (a Szerk.)


Interjúalany:

MÉSZÁROS GABRIELLA borszakértő

Forrás: PODCAST

Utánközlés a szerző engedélyével


Bejutottam Magyarország legnagyobb hatású borszakértőjének konyhájába. Miért izgalmas ez? Mert Dr. MÉSZÁROS GABRIELLA nemcsak több ezer borértőt nevelt ki az elmúlt évtizedekben, de pasaréti házuk mélyén egy eldugott kis térben komoly polgári konyhát visz, ahol az ízek és textúrák, savak és tanninok, "tájak" és érzetek sokszor séfek számára sem ismert módon állnak össze harmóniává. E pici konyha „titkai” 2020 szeptemberében kerülnek napvilágra, ÉTELEKRŐL ÉS BOROKRÓL címmel egy míves kiállítású kötetben. Gabriella végre lejegyezte egész életén és országhatárokon is átívelő, ételeket és borokat összeölelő tudásának esszenciáját.


E mozgalmas konyhai riportból kiderül, vajon Brunelloval, vagy Légli sauvignonnal rotyog-e a Fény utcai piacon beszerzett szűzpecsenye? Megtudjuk, hogy hol a helye a főzésben a tokaji aszúnak? Majd az édesség csónakján átevezünk a keleti konyha birodalmába, és végül kikötünk egy tiramisu-s tál mellett. S közben a magyar bor elmúlt három évtizedére is rátekintünk. Aki borértővé szeretne válni, az Mészáros Gabriellát keresse, Pasaréten! ( ... s közben bekukkanthat a fazekába is.)(a képen Mészáros Gabriella – Dorogi Tamás felvétele)

 

Kapcsolódó írások
76 megtekintés

Opmerkingen


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK