top of page

NYELVHELYESSÉGI KISOKOS – a nyelvi eszmény jegyében. (38) RÉTEGEK, STÍLUSOK. Nevezzük nevén!


Nyelvhelyességi kisokos

A kendőzés, szépítés – idegen szakszóval eufemizmus – mindig létezett, és időnként szükséges eszköze is az udvariasságnak, a tapintatnak, a kulturált stílusnak. A szégyellt vagy rossz megítélésű fogalmak elnevezését azonban hiába cserélik le, rövid idő alatt lejáratódik az új szó is. Ugyanígy a sértésnek szánt szavak is elvesztik erejüket. Ezért van az ilyen fogalmaknak rengeteg nevük, köztük több idegen szó, rövidítés, ezek ugyanis semlegesebbnek hatnak:

árnyékszék, klozet, boudoire>budi, WC, toalett, illemhely, mosdó

szajha, rima, ribanc, k.rva, utcanő, kéjnő, prostituált>prosti, szexmunkás

hülye, bolond, félkegyelmű, félnótás, félcédulás, gyagya, gyogyós

A vénből már jó régen öreg lett (eredeti jelentése ’nagy’), az öregből idős, végül szépkorú – mindettől az öregség nem lett szebb.

Az elnevezések cserélgetésének másik oka a rejtőzködés. Ebbe a körbe tartozik a virágnyelv, a tolvaj-, illetve börtönnyelv. Rejtjelként gyors egymásutánban mindig újat kell kitalálni. Az alvilág szavai átszivárognak az ifjúsági nyelvbe, onnan az általános lazanyelvbe. Káros, hogy a média népszerűség-hajhászásból átveszi ezeket, s így terjeszti és köznyelvivé avatja őket.

Ha rejtjelezésre elhasználunk egyszerű közszavakat (mint homokos, meleg, köcsög), akkor később már nehéz ezeket az eredeti értelemben használni. Eredetileg pl. rejtőzködés céljából nevezték magukat a homoszexuálisok melegnek. Ma már rejtőzködésről szó sincs, sőt, egyre több hasonló csoport jelentkezik, és betűrövidítéssel jelölik magukat, illetve mások őket: LMBT, sőt LMBTQIA (leszbikus, meleg, biszex, transzexuális, queer, interszexuális, aszexuális – ki tudja, meddig bővítik még a kört). Egyszerűen más hajlamúaknak lehetne nevezni őket összefoglaló néven.

(folytatása következik)

Előző részek:

18 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page