top of page

NYELVHELYESSÉGI KISOKOS – a nyelvi eszmĂ©ny jegyĂ©ben. (40) RÉTEGEK, STÍLUSOK. RettegĂ©s a szĂłismĂ©tlĂ©st


Nyelvhelyességi kisokos

Egyetlen dologban nagyon kĂ©nyes az ĂșjsĂĄgĂ­rĂĄs: a szĂłismĂ©tlĂ©sek kerĂŒlĂ©sĂ©ben. Gazdag szĂłkincsĂŒnknek köszönhetƑen gyakran meg is engedhetjĂŒk magunknak azt a luxust, hogy ugyanazt a dolgot hol Ă­gy, hol Ășgy nevezzĂŒk. JĂł azonban tudni, hogy a rokon Ă©rtelmƱ szavak ritkĂĄn azonos Ă©rtelmƱek, ha mĂĄs nem, hasznĂĄlati körĂŒk, stĂ­lusĂ©rtĂ©kĂŒk eltĂ©r.

Az ismĂ©tlĂ©s kĂ©nyszeres kerĂŒlĂ©se miatt azonban nemcsak lĂ©tezƑ vĂĄltĂłszavakat hasznĂĄlnak, hanem idegen szavakat Ă©s mindenfĂ©le erƑltetett körĂŒlĂ­rĂĄsokat. Nem elĂ©g, hogy a gyĂłgyszernek van egy hagyomĂĄnyos (Ă©s jobban hangzĂł) mĂĄsik neve: orvossĂĄg, ezeket mĂ©g a patikaszer Ă©s a medicina szĂłval is vĂĄltogatjĂĄk. (L. mĂ©g: Idegen szavak vĂĄltĂłszĂł gyanĂĄnt.)

A pĂĄpa mĂĄsodik emlĂ­tĂ©skor mĂĄr a katolikus egyhĂĄzfƑ, a rendƑrök hol zsaruk, hol egyenruhĂĄsok, a tƱzoltĂłkat lĂĄnglovagoknak, a kapust hĂĄlóƑrnek kereszteltĂ©k el. Az alkotmĂĄnybĂ­rĂłsĂĄgot rendszeresen talĂĄros testĂŒletkĂ©nt emlegetik – mĂĄr nem is csak mĂĄsodik elƑfordulĂĄskor. Az orszĂĄggyƱlĂ©s szĂł ritkĂĄn fordul elƑ, inkĂĄbb a parlament szĂłt hasznĂĄljĂĄk, de a leggyakrabban tisztelt hĂĄznak emlegetik, pedig ez nem elnevezĂ©s, hanem megszĂłlĂ­tĂĄs. Ha egy vĂĄros törtĂ©netesen folyĂłparton fekszik, akkor az Elba-parti / Körös-parti stb. vĂĄros lesz.

‱ NekĂŒnk a finn megoldĂĄs tökĂ©letesen megfelelne. Északi nyelvrokonaink ugyanis szintĂ©n
 tĂ­z Ă©vre kötöttek megĂĄllapodĂĄst a Roszatom fƱtƑanyag-szĂĄllĂ­tĂł cĂ©gĂ©vel


Mi köze egy gazdasĂĄgi szerzƑdĂ©shez a nyelvrokonsĂĄgnak? Ugyan kit zavarna, ha mĂ©g egyszer elƑfordulna a finn szĂł? Az ismĂ©tlĂ©st egyĂ©bkĂ©nt nemcsak vĂĄltĂłszĂłval lehet elkerĂŒlni, hanem fogalmazĂĄsi ĂŒgyessĂ©ggel is. PĂ©ldĂĄul Ă­gy:

NekĂŒnk a finnek megoldĂĄsa tökĂ©letesen megfelelne. Ɛk ugyanis szintĂ©n
 tĂ­z Ă©vre kötöttek megĂĄllapodĂĄst


(folytatåsa következik)

ElƑzƑ rĂ©szek:

32 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY mƱvei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page