top of page

Tallián Hédi más világa – 27. PUSZTA L-ÉTKÉRDÉSEK SZOMOR DEZSŐVEL
Tallián Hédinek különösen jó érzéke van ahhoz, hogy olyan embereket szólaltasson meg, akik a világot nem a megszokott módon, főáramú divatokhoz simulva látják és magyarázzák. Ezért aztán nem biztos, hogy mindegyikükkel azonnal egyet tudunk érteni; az viszont egészen biztos, hogy olyan meglátásokhoz, felismerésekhez juthatunk, amelyek révén egyáltalán esélyt nyerünk arra, hogy kijussunk az egyre lendületesebben és látványosabban szaporodó zsákutcáinkból. Az elkövetkező hetekben itt, a Szilaj Csikón sorra vesszük Tallián Hédi hangfelvételeit... (a Szerk.)


Interjúalany:

SZOMOR DEZSŐ

Forrás: PODCAST

Utánközlés a szerző engedélyévelMára minden üzletté silányodott: az egészség, a mezőgazdaság, az állattartás, az élelmiszeripar. Már maga a szóösszetétel sem bizalomgerjesztő: "élelmiszer" és "ipar". Végső soron egészséget, természetet és táplálékot feláldozva mindent maga alá gyűr a profitéhség. Ezzel az életellenes iránnyal megy szembe Szomor Dezső, aki évtizedek óta küzd a Kiskunsági Nemzeti Park pusztaságában, hogy megőrizze az őshonos állatfajtákat és természetes életmódjukat a jövő és a nemzet számára. Erőfeszítéseit a természet apró újraéledési jelenségekkel honorálja. Munkájának pedig van egy végső mellékhatása: egészséges táplálékot tud előállítani, ami sokak számára a gyógyulást jelenti.

Apaj Pusztán egy napfényes októberi napon volt szerencsém végre beszélgetni – az utolsó magyar hősök egyikével - Szomor Dezsővel életútjának fontos pillanatairól. Szó esett őshonos állatokról – szürkemarháról, mangalicáról, bivalyról – egészségre és betegségre való ráeszmélésről, nemzetközi sikerről és az élelmiszeripar "turpisságairól", azaz puszta létkérdésekről.

Az anyagban említett, prof. Dr. Boros G. Lászlóval készített beszélgetés linkje Hedvig-tallian – A-deutenomika-es-a-legelo-joszag-kulonos-kapcsolata-poscast

2023. október

Kép: Tallián Hédi felvétele: Kiskunsági Nemzeti Park Zene: C.P.E. Bach csembalóverseny, részlet Spányi Miklós előadásában

 

Kapcsolódó írások


128 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page