VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Gyimóthy Gábor: Idomok – avagy formatervezős emlékeimből (4., befejező rész – különösen ínyenceknek)


Szeretném még bemutatni két egészen egyszerű és két erősen elvont változatát a két gyűrű típusnak. Íme az első ABS-ből, amely a sorozatnak sokadik darabja volt. Akkor csináltam, amikor úgy éreztem, hogy a bonyolultabb darabok után kellene egy egyszerű, szerény kis formát is csinálni. A mérete – mint az összes többinek – a gyűrűk 120 milliméteres külső átmérőjéből adódik.

Aztán arról is szeretnék szólni, amiről eddig elfelejtettem. Nem is írni felejtettem el róla, hanem elfelejtettem, hogy ez az idomok „gyártástechnikájának” lényeges része volt. Tegnap jutott eszembe, amikor a harmadik részt írtam. Hogy’ lehetett ezt elfelejteni, hiszen körülbelül öt évvel ezelőtt fejeztem be az utolsó idomot, amelynek elkészítésénél ezt az elfelejtett „lépést” alkalmaznom kellett?

Mindegy, fő hogy eszembe jutott. Az idomok milliméter-papíron elkövetett tervezése után, nem vágtam bele közvetlenül a PVC-rúdba, hanem először megcsináltam a modelljét habműanyagból. De mielőtt rátérnék a részletekre, el kell mondanom valamit, ami szerintem érdekes. (Az alanti képen, PVC-ből, egy rém egyszerű változata a két gyűrű típusnak.)