top of page

Gyimóthy Gábor: Covid-19 – így szabotált el egy hasznosnak ígérkező gyógyszert a francia kormány
Tisztelt Olvasó!


Egy kis történet azokról, akik harcoltak volna a betegség ellen, és azokról, akik ezt a harcot lehetetlenné tették.

Az arte-tévéadó 2022 október 18.-án kisugárzott, németnyelvű filmjének röviden összefoglalt tartalma.

A franciaországi Lille-ben található a 19. század végén alapított Pasztőr intézet (Institut Pasteur de Lille), amelyben 32 kutató csoport dolgozik a legkülönbözőbb, gyógyászattal kapcsolatos területen. Az intézet egyik érdekessége, hogy a világ összes gyógyszeréből tárolnak benne mintát. Némelyik gyógyszernek kizárólagosan ebben az intézetben található mintája.

2022 február végén összeállítottak ott egy kereken harminc emberből álló kutatócsoportot, amelynek tagjai különböző kutatási területek szakértői voltak. Miután a korona-vírus járvány, fenyegető módon terjedt és fejlődött, elhatározták, hogy nem oltóanyag kifejlesztésén kezdenek dolgozni, mert az túl sok időbe kerülne, hanem megvizsgálják, hogy a rengeteg gyógyszer között nincs-e olyan, amely a Covid-19 cím alatt garázdálkodó vírus ellen bevethető lenne?

Két hónap kutatási időt tűztek ki magukelé és szinte éjt nappallá téve dolgoztak. 2000 gyógyszert próbáltak ki a víruskultúrákon, amelyek közül húsz mutatkozott használhatónak. A húsz közül végül egy, a clofoctol tűnt sokatígérőnek. Itt tartott a kutatás 2022 május végén.

Ennek a gyógyszernek a hatását aztán tüzetesebben is megvizsgálták, és megállapították, hogy nem a vírus sejtekhez való csatlakozását akadályozza meg (mint általában az oltóanyagok), hanem már a sejtekbe bejutott vírus "gyártását" gátolja. (Azt hiszem, ma már köztudomású, hogy a vírus nem képes szaporodásra. Becsempészi az örökletes anyagát a megtámadott, emberi – vagy állati – sejtbe és a sejttel "gyárttatja magát" nagy tömegben.) Óriási előnynek tekintették, hogy ez a gyógyszer évtizedek óta forgalomban van és sikeresen alkalmazzák gyerekeken és felnőtteken föllépő, légúti megbetegedések ellen. Miután a Covid-19 új betegség, a gyógyszer használatát nem lehetett azonnal megengedni. Viszont ismert szer használata jóval kisebb kockázattal jár, mint bármilyen, új gyógyszer alkalmazása. Ennek ellenére megkívánták az intézettől, hogy végigjárja az új gyógyszerekre előírt, fáradságos és hosszadalmas utat. A szükséges kísérletek elvégzéséhez pénz kell, de az intézet sikerei nem érdekelték az állami szerveket, és a kutatóknak semmilyen állami támogatást nem nyújtottak. A megdöbbent kutatók – noha ez egyáltalán nem szokásos az ilyen kutatások kezdeti szakaszán -- kénytelenek voltak a nyilvánossághoz fordulni. És csodák csodája, egy magán vállalkozástól kaptak ötmilió € támogatást!

A megkövetelt, állatokon történő vizsgálatokat majmokon kellett volna elvégezniük, de ez nem sikerült, mert a gyógyszer megfelelő adagolásához a majmoknak napont két injekciót kellett volna adniuk, csakhogy az állatkísérletekre vonatkozó előírások a majmoknál tiltják a napi két, ilyen beavatkozást... Ekkor egereken hajtották végre a kísérleteket, és mert azok jó eredményeket hoztak, remélték, hogy hamarosan megkapják az engedélyt az embereken végzett, klinikai tesztekre.

A járvány kezdetekor alakult egy intézet, amely kimondhatta, hogy mely kutatások bírnak a "nemzeti érdek elsőbbségi fontosságával". Erre a "nemzeti prioritás"-nak kikiáltott engedélyre várt a Pasztőr intézet, hogy megkezdhesse a 700, 50 év fölötti emberen elvégezni szándékozott klinikai vizsgálatot. Sajnos hónapokig hiába várt rá. Míg a rohammunkával elvégzett kutatással két hónap után sikerült kiszűrniük a reményteljes gyógyszert, az állami szervektől négy hónap késlekedés után kapták csak meg a várva várt engedélyt.

Igenám, csakhogy közben, az egyre szigorúbb oltási kötelezettségek előírása folytán, addigra már a felnőttek 92 százaléka be volt oltva. Nagyon sokáig tartott volna összelasszózni 700, 50 év fölötti, be nem oltott felnőttet... 2021 december végén befejezték a harcot, mert az állami szervekkel szemben elvesztették a háborút!

Nehéz nem belátni, hogy itt a francia állam részéről nem felelőtlen hanyagságról, hanem szándékos akadályozásról, a reményteljes gyógyszer használatának elszabotálásáról volt szó.

Mit kellett volna tenni? A kísérletek sikerét látva – miután a gyógyszer régóta forgalomban van – minden bürokratikus kacskaringó nélkül, engedélyezni kellett volna, hogy az intézet, kevés emberen kísérletezze ki a szer megfelelő mértékű adagolását. És kész !! Hiszen a gyógyszert légúti megbetegedések ellen használják a 70-es évek óta! A Covid-19 légúti megbetegedést okoz... Mi a csudának kellenek oda még állatkísérletek? Untig elég lett volna tíz (vagy akár száz) önkéntesen, egyszerűen kipróbálni, hogy használ-e valamit!


Zollikerberg, 2022 XII. 13,

 

Kapcsolódó írásaink:

261 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page