top of page

Gyimóthy Gábor: Gondolatok a magyar nyelv napjánMielőtt mindennapi Szerzőnk gondolatait közreadnánk, nagyon ide illőnek véljük a következő szerkesztői megjegyzést:


Örülünk, hogy a magyar nyelv napján Gyimóthy Gábor immáron klasszikusa, a Nyelvlecke ismét bejárta a hazai világhálót. Nagy kár, hogy megint a hibás változata. A Szilaj Csikó tisztelt Olvasói azonban a helyes változathoz is hozzájuthatnak, azon az oldalunkon, ahol szerzőnk ezt írja:


Sajnos azonban ezt a verset valaki, valamikor régen hibásan szabadította a világra és azóta rengeteg helyen hibásan rögzítődött: könyvekben, naptárakon, számtalan előadásban és feldolgozásban. A hibák, felületes rápillantásra nem feltűnőek, de nekem fájdalmasak, mert helyenként – például – kilóg a sorból a sorok szótagszáma. Ezen segíteni az ezerfelé elterjedt versben, utólag nem lehet. Amit megtehetek, azt meg is teszem: ahonnan hibásan kapom meg a verset, oda elküldöm az eredeti formájában, úgy ahogy azt 36 évvel ezelőtt megírtam."Gondolatok a magyar nyelv napján

Szeretnék ez ünnepnapnak néhány szót szentelni, kérdezvén, hogy van-e vidám okunk ünnepelni? Hogy a magyar hivatalos, nincs száznyolcvan éve, s űnnepeljük, hogy ma már az – gondot félretéve. Ám, hogy több, mint nyolcszáz évig – ma kimondva légyen – más nyelv volt a hivatalos, utólag is szégyen! Meg aztán – kérdem – elég-e az egynapos ünnep, s törődésünk a nyelvünkkel azután eltűnhet? Még csak nem is pirosbetűs a naptárnak lapján, s olyan, mint a fogadalom újév első napján, rajongásunk addig sem tart, tűnik, mint a harmat, és úgy elmossa az idő, mint a fogadalmat... Pedig veszélyben a nyelvünk, végét látom jőni. Nem elég egyetlen napig a nyelvvel törődni! Hiszen szemünk előtt romlik, és nem észrevétlen! Harcolhatnánk ám ez ellen, de csak ülünk tétlen! Nem bánom, hát ünnepeljen, kinek van rá kedve, ám hogy tartozik a nyelvnek, máskor sem feledve! A magyar e megtisztelést ne csak egyszer kapja, legyen gyönyörű nyelvünké az év minden napja!


Zollikerberg, 2023 XI. 16. 

Kapcsolódó írásaink:52 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page